Hlavní obsah

Senátní výbor odložil hlasování o Kavanaughovi o čtyři hodiny, rozhodnutí by mělo padnout příští týden

Brett Kavanaugh i žena, kterou podle její výpovědi před 36 lety napadl, vypovídali před senátory.Video: Reuters

 

Reklama

Kavanaugh vypovídal ve věci údajného pokusu o znásilnění, z kterého ho obvinila Christine Blaseyová Fordová.

Článek

Právní výbor amerického Senátu o čtyři hodiny odložil hlasování o kandidatuře Bretta Kavanaugha na místo soudce nejvyššího soudu. Demokraté nyní žádají předvést další svědky a hlasování odložit. Výbor se sešel podle plánu v 15:30, ale hlasoval zatím jenom o odkladu. Vyslovilo se pro něj všech 11 republikánských členů výboru, osm z deseti demokratů bylo proti. Někteří demokratičtí senátoři ze sálu odešli.

Senát, v němž mají republikáni většinu 51:49 hlasům, by v takovém případě o Kavanaughovi hlasoval patrně příští týden.

Zasedání senátního výboru předcházel incident, jehož hlavní postavou byl republikánský člen výboru Jeff Flake, který ještě ve čtvrtek nebyl rozhodnut, zda Kavanaugha podpoří, pak ohlásil, že pro něj hlasovat bude. U výtahu, kterým chtěl odjet k jednací místnosti, Flakea poté několik minut zdrželo několik žen, mezi nimiž nejméně jedna byla v minulosti obětí sexuálního násilí. „Neodvracejte zrak, podívejte se mi do očí a řekněte mi, že to, co se mi stalo, není důležité,“ opakovaně tato žena naléhala na senátora, který se odpovědi vyhnul.

Americký prezident Donald Trump na Twitteru označil výpověď sporného kandidáta na soudce nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha před právním výborem Senátu za upřímnou a vyzval Senát, aby ho potvrdil. Kavanaugh ve čtvrtek před právním výborem Senátu amerického Kongresu odmítl obvinění Christine Blaseyové Fordové, že se ji před 36 lety pokusil znásilnit.

„Soudce Kavanaugh ukázal Americe přesně ten důvod, proč jsem ho nominoval. Jeho výpověď byla silná, upřímná a strhující,“ uvedl Trump na Twitteru. „Senát musí hlasovat (ve prospěch Kavanaugha)!“ doplnil šéf Bílého domu.

Trump i republikánští senátoři odmítli výzvu demokratů umožnit Federálnímu úřadu pro vyšetřování, aby obvinění vznesené Fordovou prověřil.

Republikánský senátor Ted Cruz považuje čtvrteční dění před právním výborem za jednu z nejhanebnějších kapitol historie USA. Slyšení bylo podle The New York Times představením plným slz, vychloubání, záchvatů vzteku a také politických ambicí. Podle agentury AP se vše zvrhlo v pěstní zápas demokratů a republikánů. Podle AP byla sice Fordová přesvědčivá, ale její svědectví zřejmě dramaticky nezměnilo politickou dynamiku v chystaném hlasování o Kavanaughově kandidatuře.

Právní výbor Senátu má začít hlasovat o kandidátovi do nejvyššího soudu USA Kavanaughovi v pátek. K definitivnímu potvrzení bude potřebovat schválení v celé komoře. Republikáni mají nyní nad demokraty v Senátu těsnou převahu dvou hlasů (51:49). Pokud budou proti Kavanaughovi hlasovat všichni demokraté, mohou si republikáni dovolit přijít o jeden hlas a Kavanaugh bude přesto potvrzen. Očekává se, že rozhodující hlas dodá v případě potřeby viceprezident Mike Pence. K nerozhodnutým členům Senátu patří také demokrat Joe Manchin ze Západní Virginie.

Christine Blaseyová Fordová ve čtvrtek pod přísahou v právním výboru Senátu amerického Kongresu prohlásila, že Kavanaugh ji jako středoškolák sexuálně napadl. Kavanaugh následně všechna obvinění rozhodně odmítl a prohlásil, že sexuálně nikoho nenapadl ani na střední škole, ani na univerzitě. Obvinění podle něj zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině.

Reklama

Související témata:

Doporučované