Hlavní obsah

Podle vyšetřovatelů FBI Manafort opět lhal. Porušil tak dohodu o spolupráci a hrozí mu delší trest

Podle vyšetřovatelů Paul Manafort opakovaně lhal. Porušil tak dohodu o spolupráci s FBI.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort lhal podle FBI vyšetřovatelům. Porušil tak dohodu o spolupráci. O skutečnosti informoval zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který prověřuje vliv Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016.

Článek

Zvláštní vyšetřovatel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robert Mueller obviňuje bývalého šéfa volebního štábu Donalda Trumpa Paula Manaforta, že lhal vyšetřovatelům FBI, kteří mají na starosti případ vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Porušil tak jejich předchozí dohodu a hrozí mu delší trest ve vězení a možná i další obvinění, napsala agentura AP.

Prokuratura v nových dokumentech pro soud uvedla, že poté, co se Manafort dohodl na spolupráci, spáchal federální zločin, když lhal o předmětech vyšetřování. Manafort popírá, že by lhal. Jeho advokáti tvrdí, že věří, že poskytl pravdivé informace. Jak Mueller, tak Manafortovi obhájci se shodli, že není důvod odkládat jeho odsouzení a požádali soud o stanovení termínu pro stanovení rozsudku.

Manafort se letos v září dohodl s Mullerem, že se přizná v některých bodech výměnou za to, že mu bude snížen počet obvinění. Slíbil také, že bude plně, pravdivě a otevřeně spolupracovat ve všech záležitostech, které vyšetřovatelé považují za nutné. Vzdal se rovněž mnoha svých práv. Výměnou za to mu vyšetřovatelé slíbili, že proti němu nevznesou další obvinění a požádají soudce o snížení trestu.

Manafort je stále ve vězení a čeká na trest. Hrozí mu několik let.

V roce 2016 Manafort působil v Trumpově volebním štábu a dva měsíce ho dokonce i vedl. Z týmu Manaforta vyhodili v srpnu 2016 po zprávách tisku, že vydělal miliony dolarů jako poradce ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. V minulosti lobbista pracoval také pro bývalé prezidenty Geralda Forda, Ronalda Reagana a George Bushe.

Reklama

Doporučované