Hlavní obsah

Podle Zemana se Pelikán v kauze ruského hackera podbízel USA

Nikulin je od loňska v USA, kde čeká na soud.Video: Karolína Štuková, Profimedia.cz

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman ocenil úterní verdikt Ústavního soudu (ÚS) ve prospěch údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který podle ÚS při vydání hackera do USA porušil Nikulinova práva, se podle Zemana podbízel zahraniční velmoci. Prezident to řekl v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov.

Článek

Nikulin je od loňska v USA, kde čeká na soud. Podle tamních úřadů ukradl data z desítek milionů on-line účtů významných společností.

„Pan exministr Pelikán měl být ministrem spravedlnosti suverénní České republiky. Neměl být servilním subalterním úředníkem, který se podbízí zahraniční velmoci,“ uvedl Zeman. „Pokud se rozhodl postupovat proti právnímu názoru, který byl celkem evidentní, tak možná že byl pod jistým tlakem,“ doplnil.

Zeman připustil, že o Nikulinově vydání věděl také premiér Andrej Babiš (ANO). „Já si nejsem jist, jestli byl informován i o právních důsledcích, to znamená o té stížnosti advokátů Nikulina,“ doplnil.

Exministr Pelikán vydáním Nikulina do USA porušil zákon, rozhodl Ústavní soud

Nikulin byl zatčen v Praze v roce 2016 na základě amerického zatykače. Americké velvyslanectví pak požádalo Česko o vydání Nikulina do USA kvůli krádeži dat z více než 167 milionů účtů mezinárodní sociální sítě LinkedIn a desítek milionů účtů dalších firem. Zároveň o vydání Nikulina požádalo i Rusko kvůli internetové krádeži 3 450 dolarů (asi 80 000 korun). Ministr Pelikán rozhodl v březnu 2018 o vydání Nikulina do USA poté, co Ústavní soud zamítl Nikulinovu stížnost proti přípustnosti vydání do Spojených států.

Tento týden ÚS rozhodl, že Pelikán porušil hackerova práva, když nepočkal před vydáním na definitivní vyřešení Nikulinovy žádosti o azyl. Soud tedy Pelikánovo rozhodnutí zrušil, a to i přesto, že Nikulin nakonec azyl nezískal. Verdikt ÚS Nikulinovi otevírá cestu k možnému odškodnění, uvedl Rusův advokát Martin Sadílek.

Reklama

Související témata:

Doporučované