Hlavní obsah

Podmanivé představení Deadtown bratří Formanů se po roce vrací do Prahy

Herec Petr Forman v rozhovoru pro Televizi Seznam: Nejen o představení Deadtown.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

S hercem Petrem Formanem a tanečníkem Markem Zelinkou nejen o českém návratu světově úspěšného divadelního projektu, ale také o síle hereckého řemesla a radosti z neobyčejných zážitků, které vznikají na jevišti a „kolem něj“.

Článek

„Ať už člověk dělá cokoliv, měl by to zkrátka dělat pořádně. To je totiž hodnota, která se nikdy neztrácí,“ říká na okraj rozhovoru pro Seznam herec, divadelník a loutkař Petr Forman.

Jeho slova se zdají být na místě nejen co do uměleckých schopností – které on i celý ansámbl Divadla bratří Formanů již nesčetněkrát prokázali doma a ve světě – ale také pokud jde o manuální práci. O tom, co herec zmiňuje hned v úvodu našeho rozhovoru, jsme se ostatně i sami posléze přesvědčili. „Formani“ (snad všichni bratři a kolegové prominou toto rozverné zjednodušení) vás dovedou okouzlit na dobu neurčitou; získají si vaši pozornost nejen v čase probíhajícího divadelního zážitku, ale poodkryjí před vámi něco, co v mnoha jiných divadlech (z jinak pochopitelných důvodů) není na první pohled vidět.

„Často trávíme více času stavěním a bouráním, než hraním samotným,“ směje se Petr. „Když kupříkladu hrajeme někde pětkrát – což není málo – tak scénu stavíme celkem pět dní, bouráme tři dny. A to se to ještě musí samozřejmě převézt, takže k tomu musíte přičíst i ten čas, co strávíme na cestách… ale k tomu našemu způsobu života a práce to vlastně neodmyslitelně patří. Není to sice jednoduché, ale jsem šťastný, že to můžu dělat – a nemohli bychom to takhle dělat, já ani bráchové – kdybychom kolem sebe neměli takové lidi, jaké máme,“ dodává s úsměvem.

„V představení Deadtown, ve spolupráci s Petrem a Divadlem bratří Formanů se cítím maximálně naplněný – lidsky i profesně. V divadlech to často bývá tak, že dva měsíce zkoušíte nějaké představení, které se po premiéře zpravidla zakonzervuje a tím to končí; s výjimkou tzv. oprašovacích zkoušek na začátku nové sezóny. Tady v Divadle bratří Formanů to tak ale nefunguje. Je to jiný styl divadla, myšlení, přístupu i způsobu života. Každý večer, kdy hrajeme, se snažíme ze sebe vymačkat maximum – a to nejen na scéně, ale i mimo ni,“ potvrzuje tanečník a choreograf Marek Zelinka. „Zároveň mě to nesmírně baví, být v té koncentraci, nepolevit… taky nás to pořád posouvá dál, nutí nás nad těmi věcmi přemýšlet… Premiérou to všechno v podstatě teprve začíná,“ říká Zelinka.

„Víte, my si tady nehrajeme na žádnou rodinku, nechceme, aby to vypadalo, že ta naše práce je vznešenější, důležitější než jakékoliv jiné řemeslo, kterému se někdo jiný věnuje s láskou a na plné obrátky. Pravdou ale je, že se snažíme mít se vzájemně v úctě, respektovat se a vzájemně se neobtěžovat – zvláště pak v situacích, které vyžadují soustředění, ať už na jevišti nebo při celém tom procesu stavění, bourání a cestování… Jsem přesvědčen, že v tom všem spočívá přidaná hodnota našich představení. Jsme rádi, když se divákovi dostane nejen neobyčejného zážitku, jaký očekává – ale když za tím vším vidí také kus naší práce a přeskočí na něj ta atmosféra, jakou obvykle cítíme i my mimo jeviště. Chceme poodkrýt, že i o tom je herecké řemeslo. O vztazích a energii, které nejsou vždycky vidět na první dobrou,“ uzavírá Petr Forman.

Zmiňovanou Forman Brother's Wild West Show, tedy představení Deadtown, můžou čeští – a hlavně pražští – diváci v letošní sezoně navštívit do 4. listopadu 2019. Zázemí našli bratři Formanové před Stavební fakultou ČVUT v pražských Dejvicích.

Jak vypadala montáž scény ke zmiňované show a na co vše se její návštěvníci můžou těšit? V čem vidí Petr Forman budoucnost divadla a proč fandí hercům, kteří se navzdory různým překážkám pouští do vlastních nebo netradičních projektů? Podívejte se na náš rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované