Hlavní obsah

Podmínka, nebo vězení? U soudce Sováka měl rozhodnout úplatek v bitcoinech

Foto: ČTK

Soudce Zdeněk Sovák sedí od pondělí ve vazbě, hrozí mu až 12 let vězení.

Reklama

Seznam Zprávy získaly další detaily z kauzy obviněného soudce vrchního soudu. Podle policie plánoval, že za úplatek v bitcoinech zmírní dvěma vyděračům tresty.

Článek

Soudce Zdeněk Sovák samozřejmě nevěděl, že policejní mikrofony zaznamenávají i to, co říká v autě. Takže se v září během jízdy do práce rozpovídal o případu, který mu právě přistál na stole.

Dva vyděrači dostali od prvoinstančního soudu podmínku a Zdeněk Sovák teď, jako odvolací vrchní soudce, měl trest definitivně potvrdit – anebo změnit.

Záleželo jen na jeho rozhodnutí.

A jak si rozhovor ve voze vyložila policie, vznikl plán: soudcův přítel Milan Bíba oba muže osloví a nabídne jim, že do vězení nepůjdou – avšak za úplatek.

„JUDr. Zdeněk Sovák konstatoval, že by mohli být pro ně potenciálními klienty, protože zcela jistě netuší, že jim reálně může hrozit nepodmíněný trest odnětí svobody v délce klidně pěti až šesti let,“ stojí v policejním rozhodnutí o zahájení trestního stíhání, které Seznam Zprávy pročetly.

Soudce Zdeňka Sováka detektivové v sobotu zatkli a obvinili z nepřímého úplatkářství a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě něj jsou stíháni další čtyři lidé, jejich jména a účast v případu najdete v infoboxu.

Obvinění v kauze soudce Sováka

Zdeněk Sovák – dlouholetý soudce Vrchního soudu v Praze. Podle policie ovlivňoval za peníze soudní rozhodnutí.

Milan Bíba – řidič a kamarád soudce Sováka. Úplatky podle policie domlouval.

Charlotte Mulénová – Bíbova přítelkyně, která podle policie o korupci věděla a pomáhala ji zakrýt.

Gagik Tonyan – podnikatel, jemuž Sovák udělil příznivý trest. Soudce za to dostal od Tonyana obraz.

Jiří Teryngel – advokát, podle policie se snažil soudce Sováka uplatit 100 tisíci.

Kriminalisté tvrdí, že Sovák za úplatky ovlivňoval kauzy na Vrchním soudu v Praze. Například podle nich společně s invalidním důchodcem Bíbou chtěli přimět stavební firmu Metrostav k zaplacení 50 milionů za to, že společnost dostane v kauze Davida Ratha mírnější trest.

Jedním ze čtyř případů, kdy policisté během jedenáctiměsíčního pátrání narazili na údajnou Sovákovu korupci, je také zmíněný příběh dvou vyděračů. Tehdy v odposlouchávaném autě Sovák podle dokumentů svého kamaráda Bíbu nabádal, ať na oba odsouzené sežene nějaký kontakt.

Úplatek v bitcoinech

A protože vyděrači byli obžalováni z toho, že na jiného muže tlačili, ať na ně převede bitcoiny v hodnotě 7,5 milionu, Bíbu podle policie napadlo, že by úplatek mohla představovat právě tahle virtuální měna.

„Jestli skončí v base, tak je to určitě nepotěší, jsou to mladí chlapci a budou dobrým zbožím,“ zachytily Sovákův hlas odposlechy.

Soudce sedí od pondělí ve vazbě. U vazebního soudu obvinění popřel a jeho advokát se k případu zatím nevyjadřuje.

Podle policistů Sovák s Bíbou ladili plán tak, že by bylo dobré na prvním jednání soudu oběma obžalovaným naznačit, že se jim v rámci odvolání nejspíš trest zpřísní z podmínky na odnětí svobody. „Přemýšleli, jak získat silnější vyjednávací pozici při oslovení odsouzených,“ podotýkají detektivové v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Milan Bíba si na oba muže založil složku a přes známé sháněl co nejvíc informací a kontakty. Nakonec ale zjistil, že obžalovaní muži žádný majetek nemají. Řečeno Bíbou do odposlechů: dát dohromady byť jen 20 tisíc je pro ně tak obtížné, jako je pro jiné sehnat dva miliony. A Zdeněk Sovák souhlasil, že se z nich tedy asi „nic nevytřepe“.

Milan Bíba přesto, aby zůstal v utajení, pověřil svoji partnerku Charlotte Mulénovou (nyní kvůli tomu obviněnou), ať jednomu z obžalovaných přeci jen pošle zprávu: „Kontaktujte mě ohledně záležitosti, která je třináctého.“ Právě 13. října se totiž mělo odvolací řízení uskutečnit.

Jak odsoudit nevinného

Obžalovaní však skutečně neměli peníze a na vzkazy nereagovali. Soudce Sovák tak nakonec oběma mužům potvrdil podmíněné tresty.

Milan Bíba se ještě soudce při další odposlechnuté jízdě autem ptal, jestli by neměl nyní nějakou podobnou kauzu – tedy podle policie takovou, z níž by bylo možné získat peníze.

Ale soudce, jak zachytila policie, odpovídá, že ne.

V jiném případu, v němž jsou také obviněni, se to však Zdeňku Sovákovi s Milanem Bíbou podle detektivů povedlo.

Podnikatel s arménským pasem Gagik Tonyan potřeboval od vrchního soudu potvrdit podmínku za vydírání. Soudce Sovák to podle policie zařídil a dostal od podnikatele obraz v hodnotě vyšší než 125 tisíc.

Zdeněk Sovák v jednom z monitorovaných rozhovorů s přítelem Bíbou také vysvětloval, že nemá problém odsoudit nevinného člověka. „Já ti řeknu popravdě, že když je ten člověk třeba nevinný, tak já ho prostě říznu, abych naznačil, že…“ pronesl soudce vrchního soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované