Hlavní obsah

Podmínka vstupu do Číny? Očkování čínskou vakcínou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čína se rozhodla pootevřít své hranice cizincům z vybraných zemí. Vedle negativního testu a povinné karantény přibyla podmínka další - očkování čínskou vakcínou.

Článek

Rozhodnutí po dlouhé době pootevřít hranice alespoň pro vybrané státy by jindy působilo jako pozitivní zpráva, v případě Číny je však opředeno i rozpaky a spekulováním nad pravými motivy. Povolení pro přicestování bylo uděleno více než dvacítce států, mnohé z nich však podmínky přicestování splnit do posledního bodu nemohou - neočkují vakcínami čínských výrobců. Očkování látkami jiných společností, včetně těch schválených Světovou zdravotnickou organizací, Číně nestačí.

Cestování do Číny bylo během pandemie pro většinu případů nemožné. Znovuotevření hranic je ale nyní klíčovou hnací silou k restartování ekonomiky. I z těchto důvodů mnoho zemí diskutuje o vzájemně uznávaných očkovacích pasech.

Oznámení čínských velvyslanectví se pro každou zemi mírně liší, ve většině případů ale slibují návrat ke způsobu zpracování víz jako v předpandemických dobách.

Zatím je hranice otevřena pro cizince z míst, jako jsou Hongkong, USA, Spojené království, Indie, Austrálie, Irák, Thajsko, Chorvatsko, Izrael, Pákistán a Filipíny. Každý potenciální žadatel musí absolvovat buď kompletní očkování o dvou dávkách, nebo alespoň jednu dávku nejméně 14 dní před cestou. Podmínkou je vakcína z dílny čínských výrobců. Nadále platí i nutnost negativního testu a povinná 2- až třítýdenní karanténa v závislosti na cíli cesty.

Území, ze kterých lze vycestovat do Číny (po očkování):

Bělorusko, Belgie, Dánsko, Gabon, Německo, Maďarsko, Indie, Irsko, Itálie, Izrael, Japonsko, Norsko, Pákistán, Filipíny, Slovensko, Španělsko, Srí Lanka, Jižní Korea, Švýcarsko, Thajsko, USA, Spojené království, Vietnam, Hongkong.

V prohlášení velvyslanectví v USA se uvádí, že Čína nyní umožní návrat „cizích státních příslušníků a jejich rodinných příslušníků, kteří navštíví pevninskou část Číny za účelem obnovení práce a výroby v různých oblastech“. Nově tak mohou lidé cestovat i za svými rodinnými příslušníky, kvůli péči o starší a nemocné osoby nebo účasti na pohřbech.

Čínskou vakcínou Sinovac očkuje například Hongkong. Schválení pro nouzové použití dostaly čínské látky i na Filipínách, v Thajsku a Iráku. V několika dalších zemích, kterým Čína nabídla možnost přicestování, čínská vakcína není schválená ani k dostání.

Nabídky tak zjevně nevyužijí například Australané. Paul Griffin, australský lékař pro infekční nemoci, pro The Guardian uvedl, že je možné, že australské regulační orgány nakonec čínskou vakcínu schválí, „zatím to ale v plánu není, stejně jako neexistuje žádná kupní smlouva“.

Čínské vakcíny od začátku doprovází značná nedůvěra kvůli nedostatečně transparentním datům a nedostatku údajů v publikovaných studiích. Prováděné testy účinnosti vakcín se navíc zásadně lišily výzkumný ústav od ústavu. Stejně jako u dalších vakcín se zatím neví, jak dobře dokážou zbrzdit další přenos nemoci jak u jednotlivců, tak na úrovni populace v případě, že se očkuje více než jedním druhem vakcíny.

Čína schválila zatím pět vakcín pro obecné nebo nouzové použití, včetně tří, které jsou distribuovány do dalších zemí, ať už jako pomoc nebo součást byznysu. Pro expandování čínské vakcíny všude po světě se vžilo označení „očkovací diplomacie“, v rámci které se má Čína snažit posílit svůj vliv zejména v Asii, Africe a Jižní Americe. To však čínská vláda odmítá jako nespravedlivé nařčení.

Na úterním tiskovém briefingu Čao Li-ťien, mluvčí ministerstva zahraničních věcí, popřel, že by bylo cílem tlačit další země ke schválení čínské vakcíny. „Náš návrh jsme učinili po důkladném zvážení bezpečnosti a účinnosti čínských vakcín,“ řekl Čao. „Jedná se o ujednání čínské strany jednostranně. Schválení vakcín je záležitost jiná.“

Podle Roberta Booye, experta na infekční nemoci a vakcíny z University of Sydney, je oznámení Pekingu „dobrým znamením“ pro lidi, kteří se vracejí do Číny za prací, a má smysl požadovat po těchto lidech očkování. „Myslím si, že všechny země, ať už Čína, nebo jiné, jsou hrdé na bezpečnou a účinnou vakcínu. Dal bych politiku stranou a řekl bych, že rozumím jejich snaze očkovat bezpečnou a účinnou vakcínou.“ Ale skutečnost, že tyto vakcíny ve spoustě zemí nejsou k dispozici, však situaci ztěžuje. „Doufám, že čínské úřady začnou uznávat jakoukoli jinou renomovanou covidovou vakcínu,“ dodal Booy pro The Guardian.

Reklama

Související témata:

Doporučované