Hlavní obsah

Podmínkou příspěvku na jízdenku v Brně je včasné uhrazení odpadu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Příspěvek na roční jízdenku na městskou hromadnou dopravu mohou Brňané platící ve městě za odpad letos čerpat už pátým rokem.

Článek

Proti dřívějšku je však nyní nutné mít poplatek za komunální odpad zaplacený při podávání žádosti i v době rozhodování o ní. O změně pravidel informovala na webu města Radka Loukotová z brněnského magistrátu.

O zhruba třetinovou dotaci na nákup roční jízdenky, která stojí 4750 korun, ročně žádá asi 30.000 lidí. Aby dostali zpět 1425 korun, musí mít uhrazený poplatek za komunální odpad, který činí ročně 670 korun. Nově s platbou nesmí otálet. „Kdo žádal v prosinci 2020, ale rozhodnutí očekává až teď v lednu, musí mít uhrazený poplatek na rok 2020 i na rok 2021. Stejně tak, pokud se lidé chystají k podání po Novém roce, musí mít uhrazený letošní poplatek za odpad. Jeho splatnost je sice až v květnu, ale pro udělení dotace je nutné mít tuto podmínku splněnou už v době rozhodování o žádosti,“ uvedl Martin Košťál z brněnského magistrátu.

S ohledem na velký zájem lze nově dotaci uplatnit na více druhů jízdenek. Dosud to bylo možné pouze na elektronickou základní nepřenosnou roční předplatní jízdenku pro zóny 100 a 101. „Pro jiné zóny totiž dříve elektronické předplatní jízdenky nebyly, protože v dalších zónách chybělo vybavení ke čtení těchto karet. Od léta ale celý integrovaný systém těmito zařízeními disponuje a elektronické předplatní jízdenky je tedy možné zakoupit i do jiných zón. I na tyto vícezónové předplatní jízdenky, pokud budou zahrnovat 100+101, si lidé mohou požádat o příspěvek,“ dodala Loukotová. Žádost o dotaci si musí zájemci podat přes Brno iD nejpozději do 60 dnů od zakoupení jízdenky.

Mírné změny čekají na cestující také v regionálních autobusech a vlacích. Společnost Kordis, která v kraji koordinuje veřejnou dopravu, ve svém letáku upozornila na přepravní podmínky platící od 1. ledna. Podle nich mohou například rodiče s kočárkem, kteří mají platnou jízdenku, ihned nastoupit zadními dveřmi do autobusu a nemusí ukazovat jízdenku. U předních dveří čekají cestující s kočárkem, kteří jízdenku nemají. Ve vlacích pravidla upřesňují například to, že lze z přepravy vyloučit ty, kteří ohrožují ostatní cestující, například jízdou bez roušky.

Reklama

Doporučované