Hlavní obsah

Podmínky jak v NHL a talentu na rozdávání. Reportáž z akademie, kde vyrůstají hokejisté budoucnosti

Akademie za 1,5 miliardy korun vychovává profi sportovce jako na běžícím páse.Video: David Janeczek

 

Reklama

Fotbalový tým Salcburku do devatenácti let v loňském roce vyhrál mládežnickou Ligu mistrů, hokejová osmnáctka zase v právě skončené sezoně válcovala české soupeře. Za podobnými úspěchy stojí i akademie, která nemá ve světě obdoby.

Článek

V rakouském Salcburku poblíž hranic s Německem vyrostla před čtyřmi lety akademie pro mladé fotbalisty a hokejisty.

„Podobnou hokejovou akademii jsem nikde jinde neviděl. Co se týče fotbalu, tak jsem viděl podobné podmínky třeba v Manchesteru United, Chelsea, samozřejmě třeba i Bayern Mnichov. Ale co se týče hokeje, tak to jsme světový unikát, takže díky akademii jsme o krok napřed před konkurencí,” vysvětluje šéf hokejové sekce Helmut de Raaf.

Bývalý německý reprezentační brankář pracuje pro akademii od roku 2016 a mohl tak sledovat i progres vnuků Aloise Hadamczika. „Filip a Marcel měli možnost trénovat rok v nejlepším sportovním centru. Navíc trenéři a hlavně Helmut de Raaf je velký odborník. Kluci byli denně čtyři hodiny v permanenci a mohli si přidávat i individuálně,“ říká Hadamczik.

S Hadamczikovými vnuky Filipem Hadamczikem a Marcelem Barinkou nastupoval ve výběru do osmnácti let také německý rodák s českými kořeny Filip Varejcka. „Ze začátku měli trochu problémy, ale poměrně rychle zapadli, protože umí oba anglicky. Ukázali nám, že hokej umí hrát a vycházeli se všemi dobře,” vysvětluje Varejcka.

„V akademii máme také poměrně dost cizinců i ze Severní Ameriky a další by se k nám chtěli připojit. Každý mladý hokejista pod osmnáct let, který nás navštíví, by chtěl trénovat u nás,” pokračuje Helmut de Raaf.

Jedním z hokejistů ze Severní Ameriky, který trénuje v Salcburku, je také syn současného generálního manažera české hokejové reprezentace Jiřího Fischera.

„Věřím, že díky pobytu v akademii ze mě bude lepší hokejista. To je důvod, proč tady jsem. Trenéři a podmínky jsou tady srovnatelné s NHL, takže ideální stav, abych se neustále zlepšoval,“ říká Fischerův syn Braidan. Na rozdíl od svého otce útočník.

Komplex se dvěma kluzišti a sedmi fotbalovými hřišti se špičkovým lékařským a regeneračním zázemím stál okolo 1,5 miliardy korun.

Podívejte se ve videu mimo jiné i na to, proč si šéf hokejové sekce Helmut de Raaf myslí, že Rakušané i přes skvělé podmínky nepředeženou jen tak český hokej.

Magazín Sport sledujte každý všední den od 18:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované