Hlavní obsah

Podnikání se rozběhne o 14 dní dřív. Nákupní centra dokonce o měsíc

Foto: vlada.cz

Vláda představila upravený harmonogram rozvolňovacích opatření.

Reklama

Původní harmonogram probouzení českého podnikání neplatil ani týden a už ho vláda mění. Postup pandemie koronaviru se podle ní v Česku podařilo zpomalit, a tak se většina provozoven může otevírat o 14 dní dřív.

Článek

Sotva vláda ukázala harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven, už představuje nový. Díky tomu, že se postup pandemie koronaviru v Česku podařilo dostatečně zpomalit, nebude vláda čekat ani na výsledky průzkumného testování promořenosti populace a rovnou začne urychleně rozvolňovat mimořádná opatření.

V zásadě se uspíší otevírání obchodů a provozoven o 14 dní. Z pěti kroků zbydou jen čtyři.

„Velikonoce dopadly velmi dobře. Můžeme si dovolit uvolňovat restrikce rychleji, není možné propást jediný den s ohledem na uvolňování podnikání,“ řekl k tomu ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Důsledná a včasná opatření v Česku podle něj zabrala.

Takhle tedy vypadá aktualizovaný plán.

Druhá vlna 27. dubna

Od pondělí začaly fungovat farmářské trhy, autobazary a autosalony. Otevřeli také řemeslníci a konat se mohou i svatby do 10 lidí a tréninky profesionálních sportovců v menších skupinách.

K nim se po víkendu přidají podle provozovny do 2 500 metrů čtverečních, pokud nejsou v nákupních centrech. První harmonogram přitom počítal s postupným otevíráním provozoven do 200 a 1000 metrů čtverečních až do června.

O 14 dní dříve se oproti prvnímu návrhu otevřou posilovny a fitness centra bez využití sprch a šaten a opět začnou jezdit autoškoly.

Od pondělí 27. dubna budou moct návštěvníci zajít také do zoologických, botanických a dendrologických zahrad. S těmi se přitom počítalo až o měsíc později - 25. května. Stále ale nebudou přístupné vnitřní pavilony.

Poprvé jsou v plánu výslovně zmíněny knihovny a bohoslužby do 15 osob. Zájemci je budou mít možnost navštívit rovněž po víkendu.

Třetí vlna 11. května

Za dva týdny v pondělí 11. května se otevřou všechny zbylé provozovny, které měly začít fungovat až 25. května, a to letní zahrádky restaurací, hospod, kaváren nebo vinoték, holičství, kadeřnictví či kosmetické salony a muzea, galerie a výstavní síně.

K nim přibyly také nákupní centra, provozovny nad 2 500 metrů čtverečních mimo takové komplexy a venkovní prostory zámků, hradů a skanzenů. Do normálního režimu se vrátí i tréninky profesionálních sportovců, nebude na ně mít akorát přístup veřejnost. Všechny tyto body přitom původně spadaly až na 8. června.

Poslední vlna 25. května

To, co nebude fungovat do 25. května, se rozběhne právě v poslední květnové pondělí. Původně přitom vláda konečnou vlnu plánovala na 8. června. Jedná se třeba o vnitřní prostory restaurací, hospod, kaváren a vinoték, hotely, dosud nepovolené taxislužby, tetovací salony a vnitřní prostory divadel, zámků, hradů a zoologických a botanických zahrad.

Opět ožije i cestovní ruch, povolení dostanou i dětské zotavovací akce, tedy například tábory, a uspořádat se budou smět i svatby s více než 10 lidmi, ale za přesně vymezených hygienických podmínek.

Otazník zůstává jen nad kulturními, společenskými a sportovními akcemi. Rozběhnou se sice stejně jako ostatní zmíněné aktivity rovněž 25. května, zatím ale není jasné, kolik lidí se jich bude moct zúčastnit. V prvním harmonogramu vláda počítala s maximálně 50 osobami, nyní si nechává otevřená vrátka s tím, že přesný počet návštěvníků teprve bude specifikovat.

Reklama

Doporučované