Hlavní obsah

Podnikatel kvůli EET nezdražil, ale za účtenku chce 10 korun. Babiš se mezitím na Twitteru chlubí už miliony účtenek

V Perníkové chaloupce u Pardubic zpoplatnili vydání EET účtenky.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Účtenka už není jenom kousek papíru, ale je to los, říká provozovatel turistické atrakce Perníková chaloupka.

Článek

Turistická atrakce Perníková chaloupka s občerstvením a muzeem perníku v Rábech u Pardubic sice kvůli elektronické evidenci tržeb nezdražila jako jiné restaruace, avšak novou byrokratickou povinnost zdarma nepřejde.

Provozovatel Luděk Šorm místo zdražení zpoplatnil vystavení EET účtenky. Účtuje za ni 10 korun a pro novou položku má i - poněkud krkolomný - název. Říká, že to je „jednorázová smluvní cena za poskytnutí služby zaevidování EET."

Tweet ministra financí Andreje Babiše ze sobotního poledne:

„Není třeba zdražovat, pivo za EET nemůže," říká Luděk Šorm a poplatek za účtenku zdůvodňuje svým přesvědčením, že služba zaevidování do EET má svoji hodnotu.

Služba pro evidenci tržeb vychází provozovateli turistické atrakce dráž než řada produktů, které Perníková chaloupka zákazníkům prodává.

„Co má větší hodnotu? Lízátko za čtyři koruny, nebo služba k zaevidování do EET, která je vynucována pod hrozbou půlmilionové sankce?" pokládá provozovatel Perníkové chaloupky řečnickou otázku.

Luděk Šorm připomíná, že už v minulosti si jeho podnik k evidenci tržeb pořídil registrační pokladnu a účtenky z ní zdarma tiskl každnému, kdo si o to požádal. Účtenky k elektronické evidenci tržeb se však prý zásadně odlišují.

„Už to není jenom papírek, jenom paragon, už to není jenom potvrzení, ale současně – zcela ze zákona – je to los,“ říká důvod, proč chce za vydání účtu desetikorunu.

Ta však prý náklady na zprovoznění elektronické evidence tržeb nepokryje.

„Ani zdaleka ne," říká Luděk Šorm.

Video: Jak tiskne účtenky Babišův EET vzor - Chorvatsko?

Video: Petr Švihel

Reklama

Doporučované