Hlavní obsah

Podnikatel obviněný z korupce se může dostat z vazby. Musí ale zaplatit deset milionů

Kauza se týká zakázek nemocnice na Bulovce.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský vrchní soud vyhověl stížnosti podnikatele Tomáše Horáčka. Jde o klíčovou figuru zdravotnické korupční aféry.

Článek

Hlavní postava korupční aféry ve dvou pražských nemocnicích – podnikatel ve zdravotnictví Tomáš Horáček – se může po více než čtyřech měsících dostat z vazby.

Pražský vrchní soud totiž vyhověl jeho stížnosti. Seznam zjistil, že soudce Martin Zelenka odsouhlasil, že Horáček by mohl být propuštěn na svobodu. Musí však složit částku deset milionů korun.

Vrchní soud o tom rozhodl v úterý. „Bylo rozhodnuto v neveřejném zasedání, písemné vyhotovení rozhodnutí ještě nebylo doručeno účastníkům řízení,“ zdůvodnila mluvčí soudu Simona Heranová, proč nemůže verdikt zatím komentovat.

To, že pražský vrchní soud vyhověl stížnosti, kterou Horáček podal, však Seznamu potvrdil žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství.

„Snížil výši peněžité záruky, jejíž přijetí jako náhradu za vazbu shledal státní zástupce přípustným, na deset milionů korun,“ řekl Seznamu Matula.

Zákulisí nemocniční kauzy: Za vším stál jeden v podstatě geniální nápad

Reportéři Seznamu: Do zákulisí korupční aféry s reportérem Vojtěchem Blažkem.Video: Seznam Zprávy

Nyní se čeká na to, až bude rozhodnutí soudu pravomocné. Poté bude moct Horáček složit zmíněných deset milionů na účet.

Následně je potřeba vydat další usnesení, které potvrdí, že se podnikatel propouští z vazby na svobodu. „Toto rozhodnutí v přípravném řízení může vydat státní zástupce,“ vysvětlil Matula.

Horáček byl zadržen a obviněn letos na konci června společně třeba s bývalou šéfkou Nemocnice Na Bulovce Andreou Vrbovskou.

Jde zároveň o podnikatele, který díky mezeře v zákonu o veřejných zakázkách dokázal v minulosti vyhrávat výběrová řízení od úřadů i nemocnic za stovky milionů korun.

Jak už Seznam uvedl po jeho zadržení, detektivové zmapovali, jak Horáček údajně cíleně řídil zakázky na catering v pražské Nemocnici Na Františku – snažil se je dohodit konkrétním firmám.

Ani jednou to nevyšlo, ale požadoval za přihrání tendru jednou úplatek čtyři a půl milionu, podruhé rovných pět milionů.

Reklama

Doporučované