Hlavní obsah

Podnikatel si „zprivatizoval" vesnici. Nadělal dluhy. Pak povýšil na Středočeský kraj

Jindřich Hlavatý měl několik let podpisová práva k bankovnímu účtu obce Bezno, staral se úřadu o počítače, zajišťoval dotace a pořádání veřejných zakázek. Skončilo to neslavně. Detaily ve videu.

 

Reklama

Jindřich Hlavatý měl i přístup k účtům Bezna u Mladé Boleslavi. Skončilo to neslavně: Obec se s jeho firmou dodnes dohaduje o statisíce. Teď je jedním z nejvyšších krajských úředníků.

Článek

Stačilo pár smluv, dvě tři zakázky - a Jindřich Hlavatý se stal pomalu nejmocnějším člověkem ve vsi.

Pětačtyřicetiletý muž, který podnikal v IT poradenství a také jako soukromý detektiv, si tak trochu „zprivatizoval" městys Bezno u Mladé Boleslavi. Obec se zhruba 900 obyvateli.

Hlavatý měl několik let podpisová práva k bankovnímu účtu obce, staral se úřadu o počítače, zajišťoval dotace a pořádání veřejných zakázek.

Jenže když předloni přišlo na radnici nové vedení, zjistilo druhou část příběhu: Hlavatý měl s bývalou starostkou smlouvu, podle níž vlastně mohl dělat vše za ni. Když se o ní později dozvědělo nadřízené Ministerstvo vnitra, nařídilo ji okamžitě zrušit jako nezákonnou.

Ukázalo se také, že Hlavatý udělal chyby při dotačních zakázkách na zateplení mateřské školky a kulturního domu. Takže obec musela část peněz z EU vrátit. A nový starosta Zdeněk Volf také zjistil, že obec za správu šesti počítačů platila měsíčně Hlavatému 20 tisíc korun. Dnes je to jen pět.

Hlavatý mimochodem zaměstnával vnučky bývalé starostky Ludmily Novotné, během jejíž éry se podnikatel ve vesnici zaháčkoval.

Když se pak městys začal s Hlavatým soudit o statisíce z vrácených dotací, podnikatel firmu prodal ženě z Kladna, která čelila exekucím. Obec spor o - dnes už i s úroky a dalšími náklady - 656 tisíc korun vyhrála. Ale neví, jestli se je podaří skutečně vymoci.

Hlavatý dnes pracuje na úřadu Středočeského kraje. Po loňských volbách, které vyhrálo hnutí ANO, nastoupil jako zástupce šéfky celého úřadu. Je tedy jedním z nejvyšších úředníků.

Když se Seznam začal o tento případ zajímat, Hlavatý prohlásil, že peníze Beznu zaplatí.

Jeho působení v Beznu a to, jak se zbavil své firmy v problémech, už začalo vadit některým radním za Starosty a nezávislé. Otevřeně říkají, že by měl Hlavatý odejít. Hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO) vzkázala, že je to věc vedení úřadu a nikoli samosprávy. A že Hlavatý neudělal nic nelegálního.

Reklama

Související témata:

Doporučované