Hlavní obsah

Podnikatel vypravil kamiony s pomocí pro uprchlíky. Sám usedl za volant

Zorganizoval pomoc uprchlíkům, dodal kamiony a sám usedl za volant jednoho z nich. Podnikatel Kvido Štěpánek pomáhá utečencům v Řecku.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Kvido Štěpánek, podnikatel a zastánce lidských práv, je pověstný svým velkým smyslem pro filantropii. Pravidelně vysílá konvoje pomoci na Ukrajinu, teď veze dva plné kamiony uprchlíkům v Řecku.

Článek

Podnikatel, filantrop a majitel firmy Isolit Bravo Kvido Štěpánek se toho nebojí. V době, kdy uprchlická témata nejsou ve společnosti příliš populární, uspořádal velkou veřejnou sbírku pro utečenecký tábor v Řecku. Vybranými věcmi naplnil dva kamiony a za volant jednoho z nich osobně usedl, aby humanitární pomoc odvezl.

Kvido Štěpánek (63)

  • Pracoval jako konstruktér, do vedení firmy Isolit – tehdy odštěpného závodu státního podniku OEZ Letohrad – se dostal po listopadu 1989.
  • O čtyři roky později ji se dvěma společníky koupil, později společníky vyplatil a od té doby je jediným vlastníkem.
  • Ročně věnuje přes tři miliony korun na charitu.

„Mám radost, že je to cílená pomoc. Naše přípravy byly důkladné a vše jsme nasbírali přesně podle seznamu požadavků uprchlíků. V Řecku jsme pronajali i hangár, ve kterém bude pomoc uložena, než bude rozdistribuována. Máme nasmlouvané i dobrovolníky, kteří ji rozvezou přímo na místo určení,“ říká Štěpánek.

Do uprchlického tábora v Řecku míří z Jablonného nad Orlicí, kde firma sídlí, zimní oblečení pro muže, ženy i děti, boty a základní hygienické potřeby. Do sbírky se ale zapojily i děti z okolních škol, které darovaly své hračky. Na místě budou ještě dokoupeny potraviny.

„Moc děkujeme všem, kteří se na tom podíleli, všem dárcům napříč Českou republikou,“ říká Bronislava Barošová z iniciativy českých dobrovolníků Vlny solidarity, se kterou se firma Isolit Bravo spojila.

Tibetská vlajka i konvoj na Ukrajinu

Negativních reakcí se Štěpánek nebojí. „Každý na to může mít názor, jaký chce, ale je fakt, že lidé tam se nemají dobře. A naopak my se tady nemáme nijak špatně a nehladovíme,“ říká. To, jestli se někomu nezavděčí, ho netrápí. I v byznysu dělá věci tak, jak to sám cítí – i když mu to někdy trochu komplikuje podnikání.

Jeho firma funguje zásadně bez dotací. V minulosti si totiž vyslechl, že jeho žádost není dostatečně „sexy“ a měl by ji trochu přibarvit. Odmítl to s tím, že lhát nebude. Na střechu svého závodu v Jablonném nad Orlicí také vyvěsil tibetskou vlajku, i když ví, že ho tento krok připravil o zakázky.

„On vám to nikdo otevřeně neřekne – teď vám, pane Štěpánku, stornujeme zakázku proto, že jste vyvěsil tibetskou vlajku. Několikrát jsem ale měl takové tušení u firem, které jsou nějakým způsobem zpřevodované s naší zahraniční politikou – v čele s prezidentem Zemanem,“ dodává Štěpánek. „Myslím, že to mohlo být deset procent zakázek. Musíte zkrátka bojovat o další. Když jsem se nestal disidentem za komunismu, musím tu svoji daň trochu odvést teď,“ říká Štěpánek, který konvoje s pomocí vyslal v minulosti i na Ukrajinu.

Jeho společnost Isolit Bravo je dodavatelem dílů do automobilového průmyslu. Kromě toho má vlastní výrobní program – motůčko, tedy elektrizované kolečko.

Reklama

Doporučované