Hlavní obsah

Podnikatelé jsou připraveni pomoci, firmy nabízejí techniku i lidi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Škody ve firmách půjdou do desítek milionů korun, odhaduje Hospodářská komora.

Reklama

Škody na majetku jihomoravských firem a podnikatelů po řádění tornáda dosáhnou desítek milionů korun. „Na některé podnikatele to dopadlo velmi razantně,“ uvedl pro SZ Byznys viceprezident Hospodářské komory Michal Štefl.

Článek

Největší škody hlásí v lokalitě Hodonínska a Břeclavska zhruba deset větších firem. Tornádo zpustošilo výrobní haly a převrátilo auta.

„Měli jsme tenisovou halu a pneuservis pro nákladní auta, teď máme místo střechy prázdno,“ popisuje majitel hodonínské firmy Westpra Ladislav Korbel.

„V areálu je to katastrofa. Nákladní auta leží na boku, máme vybitá okna. Zatím se tím probíráme, abychom alespoň částečně zlikvidovali ten nepořádek a chystáme se oslovit pojišťovnu, protože naštěstí jsme pojištěni,“ popisuje Ladislav Korbel to, co jej a jeho zaměstnance čeká v příštích hodinách.

Bez střechy zůstala například také firma Tirex Autoplachty z Hodonína nebo sídlo Moravských naftových dolů, zpustošená je také výrobní hala firmy Groz-Beckert Czech v Lužicích, kde se vyrábí pletací jehly a komponenty do pletacích strojů.

Viceprezident Hospodářské komory a předseda Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl zatím škody ve firmách odhaduje na desítky milionů korun. „Materiální škody jsou samozřejmě značné, na některé firmy to skutečně dopadlo velmi razantně, ale co je ještě horší, jsou zranění a ztráty na lidských životech,“ řekl Michal Štefl pro SZ Byznys.

Firmy si zatím vypomáhají s odklízením následků tornáda samy, čekáme na rozhodnutí krizového štábu.
Michal Švagerka, ředitel Okresní hospodářské komory Hodonín

„Komora nabízí pomoc svých členů, například stavebních firem, které disponují technikou, Jihomoravskému kraji. Čekáme na pokyn krizového štábu, pokud to bude potřeba, vyrazí pomoci například s odklízením trosek,“ popsal Michal Štefl.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Katastrofa na Hodonínsku a Břeclavsku vzbudila ohromnou vlnu solidarity podnikatelů z celé republiky, potvrzuje také jeho kolega Michal Švagerka, ředitel Okresní hospodářské komory Hodonín.

„Firmy si zatím vypomáhají s odklízením následků tornáda samy, čekáme na rozhodnutí krizového štábu. Teď je ale hlavní, aby zaměstnanci měli střechy nad hlavou, je potřeba obnovit dodávky elektřiny,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované