Hlavní obsah

Majitelku knihkupectví naštvala Účtenkovka. Kvůli cizí chybě se ocitla v podezření, že neeviduje tržby

Kvůli Účtenkovce na podnikatele žádná kontrola nepřijde, říká ministerstvo.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Stačí drobná chyba při registraci účtenky do loterie a z obchodníka se stává podezřelý. Systém totiž účtenku nepřijme. Podle Ministerstva financí ale kvůli soutěži na žádného podnikatele kontrola nepříjde.

Článek

Nepříjemnou zkušenost zažila krátce po spuštění loterie Účtenkovka majitelka malého knihkupectví. Její zákazník zkusil zadat účtenku EET do loterie, během registrace se ale dopustil drobné chyby. Na e-mail pak dostal informaci, že účtenka nebyla zařazena do slosování, a pokud prý není chyba na jeho straně, je na straně obchodníka, který řádně nezaevidoval tržbu.

„Tomu člověku už nikdo nevysvětlí, že chyba nebyla u nás. Přijde mi nespravedlivé, že jsme okamžitě v podezření,“ říká podnikatelka, která na svou zkušenost upozornila redakci, ale nepřála si zveřejnění svého jména.

Upozorňuje také, že zájemci o zařazení do slosování musí vyplnit poměrně dost údajů, aby účtenku do systému zapsali, nejméně 45 znaků. A snadno se tak dopustí chyby, kterou organizátor loterie posléze svaluje na obchodníka.

„Zdá se mi to od státní správy nekorektní," uvedla obchodnice, které vadí, že jí to může zkazit pověst u zákazníků.

Ministerstvo financí na dotaz Seznamu vyloučilo, že by podobné případy úřad využíval také jako nápovědu, kam nasměrovat kontroly, zda obchodníci tržby v elektronické evidenci registrují.

„Účtenková loterie není nástroj Finanční správy ke kontrole obchodníků,” ujišťuje mluvčí Ministerstva financí Michal Žurovec. „Je to popularizační a edukativní projekt pro spotřebitele, aby si brali účtenky,“ říká.

Během dvou prvních dnů od startu loterie Účtenkovka se do hry zapojilo bezmála 160 tisíc lidí.

Ministr financí Ivan Pilný v úterý řekl, že takový zájem předčil jeho očekávání. „Ten vývoj je extrémně pozitivní,” uvedl.

Reklama

Doporučované