Hlavní obsah

Podnikatelé slyší častěji „ne“ u banky. I alternativní půjčky ale zpřísnily

Libor Vaníček, šéf fintechu Lidya popisuje, jak přibylo rizikových úvěrů a komu alternativní poskytovatelé půjčí.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Zpřísňující úvěrové podmínky bank nahrávají alternativním poskytovatelům finančních služeb, které mohou středně velkým a menším firmám pomoci překlenout těžké období. I oni jsou však opatrnější než před pandemií covid-19.

Článek

Fintech Lidya, platforma pro poskytování krátkodobých provozních úvěrů, přišel na tuzemský trh těsně před vypuknutím pandemie koronaviru. Se zaměřením půjčovat především živnostníkům, malým a středním firmám. S tím, že vykryje „díru na trhu“ a půjčí těm, kterým nepůjčí tradiční banka.

Nováček s centrálou v USA a působením v Nigérii sem přišel s vysokými ambicemi. Během pěti let půjčit lidem 200 milionů eur. Mezitím se ale všechno změnilo a fintech půjčil za první rok 100 milionů korun.

„Naše ambice byla namalovaná v době, kdy jsme o pandemii ještě nic nevěděli. Potřebujeme nadále růst. V této chvíli si nedovedu představit, že bychom dohnali to zpoždění, které jsme nabrali v loňském roce,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys šéf české pobočky Lidye Libor Vaníček.

Strach o budoucnost malých a středních firem

Libor Vaníček působil 20 let v ING, kde vedl divizi osobních financí. Jako ekonom a bankéř nevidí celkový vývoj navzdory pandemii vůbec zle.

„Když se podíváme na základní čísla jako propad HDP nebo nezaměstnanost, nevypadají tak špatně, jak by to na první pohled mohlo vypadat. Vzhledem k událostem za poslední rok. Otázkou je ale další vývoj,“ přiznává Vaníček s tím, že jiná je situace ve firmách.

Velké podle něj dokázaly loni i letos situaci zvládnout důstojně, nebylo to nic dramatického. Ti větší nějaké propady měli, ale podle Libora Vaníčka se z toho (většinou) dostanou.

„Horší situaci vidím u těch malých a středních podnikatelů, kde k omezování činnosti docházelo podstatně rychleji a významněji, propad tržeb byl razantnější. Jejich ekonomická situace není ideální. Řada z nich skončí na bedrech státu, zvýší se mandatorní výdaje za tyto lidi,“ předpokládá muž, který vede v tuzemsku fintech se zahraničním kapitálem.

Likvidita se snižuje, dluhy rostou

Od začátku letošního roku prý vnímají, že situace je stále složitější. „Rezervy firmy spotřebovaly už loni. Postrádají světlo na konci tunelu, kdy ta opatření skončí a vrátí se k byznysu,“ mluví o situaci menších hráčů na trhu šéf Lidye.

Lidya

Je holdingová společnost registrovaná v USA.

Společnost zahájila svou činnost v roce 2016 v Nigérii jako digitální platforma pro poskytování krátkodobých provozních úvěrů v segmentu živnostníků a malých a středních firem.

V současné době společnost Lidya provozuje úvěrové operace v Nigérii, Polsku a České republice a také technologický tým v Portugalsku.

Ke konci roku 2020 společnost Lidya poskytla více než 21 tisíc úvěrů v hodnotě přes 51 milionů amerických dolarů, s mírou opakovaného úvěru > 90 % na všech trzích.

Typickými klienty jsou firmy zabývající se logistikou, specializující se na nákladní dopravu, stavebnictví a často i e-shopy, které využívají prostředky na nákup zboží. Průměrná výše úvěru je 200 tisíc korun a 95 procent podnikatelů čerpá úvěr opakovaně.

Zdroj: Lidya

Pro firmy je podle něj stále složitější splácet své závazky. „My musíme být obezřetnější, komu půjčujeme peníze. Díváme se na to, jakým způsobem ten podnikatel funguje, v jakém sektoru podniká, jak se vyvíjejí jeho aktuální tržby a musíme se skutečně dívat na ta nejčerstvější čísla tak, abychom se nedostali do situace, kdy se platební morálka výrazně zhorší,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy.

Složité jsou pro ně služby, stravování a vše kolem cestovního ruchu. Přitom sektory, kterým původně chtěli půjčovat jako jedné z cílových skupin.

„Pokud budete hoteliér z centra Prahy a rezerva už vám došla, pak vám nepůjčíme. Nebudeme vás ani zkoumat, v dané chvíli nemáte prostor k tomu generovat tržby a splácet úvěr,“ říká na rovinu šéf alternativního poskytovatele úvěrů s tím, že nepomůže ani argument, že hoteliér například očekává silné léto a potřebuje jen překonat těžké období.

„Můžeme se o tom bavit, až ti turisté přijedou. Půjčkou bych vám situaci ještě zkomplikoval. Je důležité rozlišovat firmy, které mají stále fungující byznys model, který jede, a ty, kteří momentálně nic nevydělávají. Pokud tušíme, že tam nějaký výkon bude, jsme ochotni se na ně aspoň podívat,“ dodává.

Počet neplatičů stoupl

Počet těch, kteří nejsou schopni splácet, stoupl za první tři měsíce roku o jednotky procent. „Jsou to firmy, se kterými aktuálně řešíme jejich situaci, je tam odložená potřeba splácet. Při každé krizi je segment malých a středních podniků zasažen nejvíce,“ říká šéf firmy, která si sama provedla mezi podniky vlastní průzkum. Podle něj 70 procent malých a středních firem cítí zásadní propad tržeb oproti roku 2019. To je podle něj špatná zpráva pro ekonomiku, protože právě tento segment zaměstnává téměř 60 procent lidí.

Pravidla se mění za pochodu

Fintech Lidya sem přišel s odlišnými podmínkami, než co od klienta vyžaduje banka. Jediné, co musí daný klient Lidyi doložit, je transakční historie za poslední tři měsíce fungování, říkali na začátku.

„Představte si, že bychom to dělali na 12 měsíců starých datech, to by bylo úplně nepoužitelné,“ vysvětluje Vaníček pro SZ Byznys a přiznává, že během posledních měsíců i oni přitvrdili.

„Odmítáme každého druhého. Polovina je pro nás příliš riziková. Nechceme dělat firmy ve stavu, kdy už nejsou schopny financovat dál byznys model. Půjčujeme peníze na provoz, ne na záchranu firmy, která se dostala do problémů. Z diskusí s našimi potenciálními zákazníky vnímám a slyším, že stále častěji slyší z banky „ne“, vypráví muž, který dvacet let pracoval jako vrcholný manažer v tradiční bance.

Byznys model menších firem je podle něj složitěji čitelný. „Úvěry, které ty firmy potřebují, nejsou nijak velké, takže výnosy jsou minimální. Ale ta pracnost s vyřízením a riziko s tím spojené je příliš velké a bankám se nevyplatí. Z toho důvodu bývají první, u nichž je úvěrová aktivita omezovaná,“ vysvětluje pro SZ Byznys.

Reklama

Doporučované