Hlavní obsah

Podnikatelé ukázali vstupenku do normálního života. Už ji testují

Foto: Hospodářská komora ČR.

Hospodářská komora České republiky připravila aplikaci Bezpečná provozovna, která má otevřít dveře do kadeřnictví, restaurací či obchodů.

Reklama

Očkovaní, testovaní a imunní lidé by s ní mohli navštěvovat obchody, služby či kulturní akce. Řeč je o aplikaci Bezpečná provozovna, která představuje návrat k podnikání. Systém již testovala Hospodářská komora.

Článek

Nová aplikace Bezpečná provozovna, kterou připravila Hospodářská komora České republiky, by měla od 3. května otevřít dveře například do kadeřnictví, na pedikúru nebo k masérovi – zkrátka všude, kam to vláda dovolí. Jestli bude vstupenkou také do obchodů, zůstává zatím nejasné, protože o otevření obchodů rozhodne kabinet až ve čtvrte podle aktuálních pandemických dat.

Komora je připravena poskytnout aplikaci veřejnosti, pokud bude stát poskytovat potřebné informace. Měla by být totiž napojena na státní databáze očkovaných a negativně testovaných lidí.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na tiskové konferenci uvedl, že aplikace již prošla pilotním testováním. „Hospodářská komora chce vytvořit prostředek, kterým pomůže podnikatelům prezentovat se veřejnosti, že jsou opravdu připraveni a že splňují nařízení vlády,“ řekl.

Návštěvníci akcí, obchodů a služeb se budou moct prokázat pomocí QR kódu nahraného v aplikaci, že byli buď očkovaní, mají protilátky po prodělané nemoci covid-19, nebo jim vyšel negativní test. Dlouhý také uvedl, že pokud člověk nemá QR kód v mobilu, je možné jej také vytisknout.

Komora měla na aplikaci pozitivní i negativní ohlasy. „Lidé si stěžovali, že rozdělujeme společnost na dva tábory, protože někdo bude moct navštívit provozovnu či obchod a někdo nebude mít QR kód, který obsahuje potřebné informace,“ popisuje Dlouhý a dodává, že společnost spíš rozděluje pandemie a vláda.

Vláda zatím neoznámila, zda bude při znovuotevírání nutné ověřit, jestli je zákazník při vstupu do podniku bezinfekční. „Pokud se vláda rozhodne, že bude rozvolňovat bez toho, abychom to museli zavádět, bude to dobrá zpráva, protože to bude jednodušší bez zbytečných byrokratických postupů,“ řekl viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Počítá však s tím, že nějaká omezení a požadavky na návštěvníky budou.

Systém Bezpečná provozovna je již otestovaný, tvůrci budou aplikaci ještě zdokonalovat podle připomínek uživatelů. „Děláme ji co nejvíce univerzální pro co nejširší využití v mnoha oborech podnikání,“ uvedl Zajíček. Komora aktuálně žádá o registraci aplikace na App Store a Google Play. Zajíček k tomu dodává, že to může několik dnů až týdnů trvat.

Aplikace také bude zákazníkům zobrazovat mapu provozoven, které dodržují vládní nařízení pro bezpečný provoz. Zároveň bude sledovat systém aktuálních vládních opatření. „V případě, kdy dojde ke změně nařízení nebo podmínek, do aplikace změny promítneme a podnikatel na ně dostane upozornění,“ vysvětluje Zajíček.

Státní instituce už připravují bezpečné datové úložiště na vydávané certifikáty v podobě QR kódů. Ty by měly mít omezenou časovou platnost a garantovat je bude ÚZIS. Zajíček také sdělil, že pomocí aplikace nechtějí zjišťovat, kam lidé chodí.

Zároveň zdůraznil, že pro podnikání je neustálé otevírání a zavírání smrtící. „Proto si myslíme, že jsme připraveni unést nějakou samoregulaci na naší straně a přihlásit se k některým opatřením,“ říká.

„Situace je taková, že laická veřejnost vnímá, že by se mělo otevírat. Pokud by se to mělo znovu odkládat, Hospodářská komora nebude moct převzít zodpovědnost za klid v této sféře,“ upozornil Dlouhý.

K dalšímu rozvolňování má dojít 3. května pouze v případě, že počet nakažených za posledních sedm dní bude menší než sto na sto tisíc obyvatel. Definitivně má vláda rozhodnout ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované