Hlavní obsah

Podnikatelé už z Babiše vystřízlivěli. Další ještě prozřou, předpovídá byznysmen a mecenáš Winkler

Výzva s Liborem Winklerem: O boji proti korupci, Andreji Babišovi a charitě.Video: Robert Čásenský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Při nástupu do politiky se Andrej Babiš mnoha lidem z byznysu jevil jako člověk, který změní věci k lepšímu. Jenže už zjistili, že to tak není, říká Libor Winkler, výkonný šéf a jeden ze tří hlavních akcionářů investiční skupiny RSJ.

Článek

On sám žádná pozitivní očekávání od politického nástupu Andreje Babiše neměl, ale ve svém okolí jich viděl dost.

„Znám podnikatele, kteří opravdu věřili, že je to člověk, který něco změní. A nebyla v tom žádná vypočítavost, ta důvěra byla opravdová. V téhle skupině byla silná averze vůči časům opoziční smlouvy a Andrej Babiš se jim jevil jako muž z jiného světa, z jiného těsta. Nebyl to můj případ, já jsem byl dost skeptický,“ říká ve Výzvě odborník na kapitálové trhy Libor Winkler. Podle něj už řada podnikatelů prozřela a další ještě časem prozřou.

RSJ se v roce 2011 začala angažovat v boji s korupcí, když stála u vzniku Nadačního fondu proti korupci (NFPK).

„My jsme z obchodování na zahraničních trzích přešli sem do Česka a pustili jsme se do nemovitostí. Na korupci jsme de facto přímo narazili. V tu chvíli jsme měli dvě možnosti, buď se přizpůsobit, vytvářet si ty správné kontakty a začít kupovat v Pařížské ulici drahé náhrdelníky určitým osobám, nebo se snažit tu situaci změnit,“ popisuje Winkler důvody, proč se před lety pustili do této aktivity. Je přesvědčen, že dnes je minimálně v Praze situace lepší, než bývala.

V té době se k aktivitám NFPK chtěl připojit i dnešní ministerský předseda Babiš. „Já jsem se s ním tehdy sešel jednou nebo dvakrát. On opravdu stál o to s fondem spolupracovat. Měl to ovšem být fond, kde proti korupci bojují podnikatelé. A Andrej Babiš měl v té době už jednoznačně politické ambice, takže už to ho diskvalifikovalo,“ říká.

O autorovi – Robert Čásenský

Zakladatel a šéfredaktor měsíčníku Reportér. Za 44 let života strávil podstatnou část v novinových redakcích, od eléva v Českém deníku (1993) až po šéfredaktora MF Dnes (2006–2013). Pro pořad Výzva Televize Seznam připravuje každý měsíc rozhovor s osobností českého byznysu.

Trojice hlavních podílníků RSJ, tedy Libor Winkler, Karel Janeček a Václav Dejčmar, dá každý rok desítky milionů korun na dobročinné účely. Podporují českou vědu skrze Nadační fond Neuron, nezávislou žurnalistiku nebo třeba umění a pražskou galerii DOX.

„Mám jako koníčka kvantovou fyziku a dnes se mezi odborníky v oboru vedou diskuse o tom, zda se zachovají informace v černé díře. Informace o stavu kont nebo katastru nemovitostí se tam rozhodně nezachovají, takže mi hromadění majetku nedává žádný smysl. Daleko smysluplnější mi připadá použít ty peníze k tomu, aby se tady a teď měnilo něco k lepšímu,“ popisuje svou filantropickou motivaci Winkler.

Proč jako jeden z největších mecenášů Národní galerie zvažuje konec spolupráce s touto institucí? Jak funguje algoritmické obchodování a investice skupiny RSJ? A proč je pro Libora Winklera místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek příkladem postkomunistického papaláše?

Podívejte se na celý rozhovor s Liborem Winklerem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované