Hlavní obsah

Kdy otevřou obchody? „Vláda dostala dva týdny na to říct, co s námi bude“

Foto: Ioannis7, Shutterstock.com

Nouzový stav trvá, obchody mohou nadále prodávat jen nejnutnější zboží a vleky či restaurace zůstanou zavřené – tak to zůstane minimálně do konce února.

Reklama

Obchody, restaurace a další podniky zůstanou následující dva týdny opět zavřené. Vláda prodloužila nouzový stav. Seznam Zprávy zjišťovaly, co to pro ně znamená.

Článek

Česko bude další dva týdny žít v nouzovém stavu a v ekonomice bude fungovat nadále jen to nejnutnější. Na žádost hejtmanů o tom rozhodl kabinet.

Pro obchody je to další rána. „Připravovali jsme se na otevření a dohodli jsme se s obchodními centry na tom, že zřídí mobilní testovací centra, aby lidé nakupovali bezpečně a nemuseli kvůli tomu chodit nikam daleko. Obchody potřebují otevřít, zvlášť obchody prodávající oblečení, aby vyprodaly zimní zboží a mohly nakoupit jarní. Je to otázka jejich přežití. Takto zase zůstanou zavřené a je to opět ohromná deziluze,“ reagoval Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR, na nedělní rozhodnutí vlády.

Podle něj je další prodlužování nouzového stavu špatnou variantou řešení epidemické situace, protože nechává v platnosti nesmyslná opatření, jako je například to, že psovi hračku koupit můžete, kdežto dítěti ne. Nebo že dítěti koupíte boty, ale čerstvě dospělému studentovi už ne.

„Tato opatření, která jsou z hlediska ochrany zdraví nesmyslná, ale lidi velmi štvou a budou platit dál. Lepší variantou by bylo to, kdyby se situace nadále řídila opatřeními ministerstva zdravotnictví na základě zákona o ochraně zdraví. To by umožňovalo nechat obchody otevřené při zachování všech důležitých opatření, ale ta nesmyslná opatření by se zrevidovala,“ vysvětluje Prouza.

Podle něj se má vláda zaměřit na to, co skutečně zlepšuje epidemickou situaci, a například nařídit nošení respirátorů. „Doufám, že vláda využije následující čas efektivně, aby prodloužení nouzového stavu mělo smysl,“ dodává viceprezident Hospodářské komory ČR.

Podobně situaci vnímá také prezidentka České komory fitness. „Bohužel pro nás prodloužení nouzového stavu znamená, že dalších 14 dní nebudeme moci poskytovat naše služby. Provozovatelé fitness jsou zoufalí. Pevně věříme, že vláda využije následující čas k přípravě jasného plánu rozvolnění,“ říká Jana Havrdová.

I ona deklaruje, že fitness centra jsou připravena na otevření v režimu přísných opatření zajišťujících ochranu zdraví. „Lidé pravidelný pohyb potřebují, jeho nedostatek bude mít obrovské dopady na fyzické i duševní zdraví celé populace,“ je přesvědčena prezidentka fitness komory.

Prodloužení nouzového stavu je ranou i pro vlekaře, kteří se chystali na spuštění vleků. „Chystali jsem se otevřít, zákon však porušovat nebudeme, protože to dělá premiér a vláda. Rebelie nyní nechystáme, ale pokud se nějaká jiná asociace rozhodne vynést premiéra v zubech, tak se přidáme,“ říká Jakub Juračka, prezident Asociace lanové dopravy ČR.

S nadějí na lepší zítřky přijímá rozhodnutí vlády generální ředitelka Aquapalace Praha, která patří do SPGroup miliardáře Pavla Sehnala. „Neočekávali jsme, že by se ta opatření tak rozvolnila, že otevřeme celý areál. Nicméně teď máme velkou naději, že během 14 dnů bychom skutečně mohli otevřít, protože hejtmani budou hledat variantu, jak to udělat,“ věří v další vývoj Vladana Horáková.

Šéfka akvaparku počítá s tím, že budou pro provoz nastaveny přísné restrikce, v čemž nevidí problém, protože to už všichni umí. Další podmínkou otevření podle ní bude testování, kde by bylo dobré se připravit na to, že by se hotely, wellness centra, sportoviště a bazény mohly otevřít za podmínky negativního PCR nebo antigenního testu ze strany zákazníků. „My už oficiálně testujeme každé tři dny všechny zaměstnance a poskytujeme tuto službu i pro veřejnost,“ dodává Horáková.

S úlevou přijímá rozhodnutí vlády i zástupce gastronomického sektoru. „Čekali jsme to a jsme rádi, že nenastane chaos, který nikdo nechce. Vláda ale nyní musí velmi rychle uklidnit situaci – nastavit jasné a potřebné kompenzace, které umožní přežít podnikům, jež jsou na konci ekonomických sil, a zároveň nastavit pravidla pro bezpečný provoz. S covidem se musíme naučit žít, a ne před ním pořád utíkat,“ říká Luboš Kastner, který má v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR na starosti restauratéry.

Restauratéři své návrhy na to, jak zajistit bezpečný provoz, předkládali vládě už minulý rok, stejně jako svůj pohled na kompenzace. „My máme jasné stanovisko, co dělat. Zatím se točíme v kruhu. Nyní je třeba to rychle uvést do praxe,“ dodává Kastner.

Reklama

Doporučované