Hlavní obsah

Podnikatelé ze zasažených oborů mohou žádat o dotaci na nájem

Foto: Seznam Zprávy

Kdo zaplatí polovinu nájmu, tomu může s druhou půlkou pomoci stát.

Reklama

Ode dneška mohou podnikatelé, které zasáhla pandemie, žádat o příspěvek na nájem. Stát pro ně vyčlenil 1,2 miliardy korun. Žadatelé však musí doložit zaplacení alespoň poloviny nájmu.

Článek

Podnikatelé z uzavřených nebo výrazně omezených oborů mohou od dnešních 9:00 žádat o dotaci na komerční nájem. Stát jim přispěje za červenec, srpen a září 50 procenty. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které pokračování programu COVID Nájemné připravilo, bude žádosti přijímat online přes informační systém až do 21. ledna. Vyčleněno je 1,2 miliardy korun.

O příspěvek na nájem mohou žádat stravovací zařízení, hudební a taneční kluby a podobné podniky, kina, kongresy, veletrhy, výstavy. Nárok na podporu mají dále komerčně provozovaná sportoviště jako kurty, kluziště či tělocvičny.

Program je otevřený také bazénům a umělým koupalištím, saunám a wellness. Žádat mohou i zoologické zahrady, komerčně provozovaná muzea, galerie, památkové objekty či planetária. Pomoc se vztahuje také na zařízení zaměřená na zájmovou, výchovnou a vzdělávací činnost pro děti a mládež od šesti do 18 let.

Oproti jarní verzi programu odpadla podmínka slevy 30 procent od pronajímatele. Stále ale platí, že při podání žádosti musí zájemce o dotaci doložit uhrazení alespoň poloviny nájmu. Maximální suma, o kterou bude možné žádat, činí deset milionů korun. Podpory z první a druhé výzvy se nesčítají. Na program se ale vztahuje tzv. dočasný rámec stanovený Evropskou komisí. Jedná se o maximální sumu, kterou může jeden žadatel získat z veřejné podpory. Její výše byla stanovena na 800 000 eur (asi 21 milionů Kč). Do dočasného rámce spadají programy COVID Ubytování či COVID Lázně.

Podnikatelé zasažení v souvislosti s první vlnou pandemie mohli od 26. června do 30. září žádat o příspěvek na komerční nájem za duben, květen a červen. MPO v první výzvě přijalo 18 720 žádostí za 2,6 miliardy korun. Na program bylo připraveno pět miliard korun.

V Česku jsou už týden zavřené restaurace, bary a kluby. Občerstvení mohou mezi 6:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka.

Fitness centra, posilovny, vnitřní bazény, sauny, wellness, ale také zoologické zahrady musely provoz přerušit už 9. října.

Galerie, hrady, zámky, muzea, kina a divadla nefungují od 12. října. Konat se nemohou koncerty, poutě, veletrhy či kongresy. Opatření by měla platit do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu.

Reklama

Doporučované