Hlavní obsah

Podnikům v ostravské Stodolní se možná nevyplatí otvírat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Otevírací doba pouze do 23:00 bude pro bary a kluby v ostravské Stodolní ulici zřejmě velký problém.

Článek

Ulice, o které se říká, že nikdy nespí, je známá bujarým nočním životem, a tak majitelé podniků zatím netuší, jestli se jim vůbec vyplatí otevřít. ČTK to řekli provozovatelé.

„To, co nás živí, nepovolili. Přes den máme, když to beru přes byznys, zájmovou činnost. To, co nás živí, je noční provoz. Tím pádem si nad tím musíme sednout a spočítat, jestli se nám vyplatí otevřít, nebo ne,“ řekl provozovatel Music Clubu E99 Daniel Putek.

Stodolní ulice obvykle žije zábavou hlavně o víkendech dlouho do noci. V klubu E99 například bývají taneční párty. V pátek a v sobotu se tam zavíralo v 05:00. Pracovníci byli většinou studenti na dohodu.

„Počítali jsme, že otvíráme 25. května, všechno chystáme. Nicméně jestli se nám to bude rentovat, abychom platili všechny náklady, vodu, elektřinu a personál, a ve 23:00 to zavřeli, nevím,“ řekl Putek.

Podnik míval otevřeno od 11:00. Podle Putka ale nemá smysl otevírat ho jenom jako klasickou restauraci, protože na pivo lidé chodí tam, kde bydlí, a v okolí Stodolní moc lidí nebydlí. „Máme to zmapované. Jestli to bude tak, jak to bývalo, tak když nebudeme mít noční provoz a nebudeme hrát, nabídneme klasickou restauraci, nevím, jestli tam budou chodit lidé. Nicméně to asi vyzkoušíme a potom zvážíme, jestli to má smysl, nebo ne,“ řekl Putek. Dodal, že ztráty radši ani nechce počítat.

„Jestli otevřeme, popravdě ještě vůbec nevím. Teď jsme se to dozvěděli, takže budeme nějakým způsobem zpracovávat, jestli to má vůbec smysl, nebo jestli půjdeme na pracák,“ řekl majitel klubu Desperado Tomáš Pospíšil.

Jako v ostatních klubech ve Stodolní i v Desperadu to žije hlavně večer a v noci. „Máme zahrádku mezi kluby, takže ji vyzkoušíme a uvidíme, jaká bude odezva, jestli to bude mít smysl, nebo ne. Zkusíme nějakou provizorní otvíračku, předpokládáme, že od 18:00, do kolika to bude možné,“ řekl Pospíšil.

Hospůdka Sherlock ́s pub tento týden otevřela alespoň zahrádku. „Nenaplním ani zahrádku, protože lidé můžou sedět jenom ob stůl, abychom dodržovali rozestupy. Řešili jsme, co ze záchody. Teď to funguje ve stylu okýnka s tím, že na záchod mohou jít lidé zadem. Ale teď zahrádka nefunguje kvůli počasí,“ řekl provozovatel Jindřich Lorincz.

I pro vnitřek restaurace počítá se sníženou kapacitou a kratší otvírací doba podle něj bude velký problém. „Stodolní je ulice, která nikdy nespí, takže v pátky bylo většinou do 04:00 a končilo se po úklidu v 05:00, soboty byly do 02:00,“ řekl Lorincz. Také v Sherlocku pracovali zaměstnanci na dohodu. Ztráty provozovatel nechtěl odhadovat, uvedl, že se alespoň domluvil s majitelem na snížení nájemného.

Provozovatel klubu Červená duna Rostislav Pytel řekl, že podnik otevírat vůbec nebude a o posunutí otevírací doby ani neuvažoval. „Nás se to netýká. My jsme noční klub. Otevírali jsme ve 20:00 a zavírali ve 04:00, pro nás to nemá cenu,“ řekl Pytel. Také v Červené duně pracovali zaměstnanci na dohodu.

Kvůli zabránění šíření nového typu koronaviru zavedla vláda řadu omezení. Restaurace byly uzavřeny 14. března, mohly nabízet jen prodej z okénka nebo rozvoz. Od 11. května mohou být znovu otevřeny zahrádky, od 25. května se znovu otevřou i vnitřní prostory restaurací. Hospody, noční kluby či diskotéky ale budou muset být uzavřeny mezi 23:00 a 06:00.

Reklama

Doporučované