Hlavní obsah

Podniky, které přežily koronavirus, mohou dorazit lidé na home office

Foto: Dan Kitwood, Getty Images

Chybějící pracovníci představují pro centrum Londýna značnou ztrátu.

Reklama

Kvůli druhé vlně koronaviru zůstává většina pracovníků na home office. Britský premiér Boris Johnson jim chce pracovní pobyt doma prodloužit až do dubna. A hodně tím vyděsil starostu Londýna.

Článek

Britská vláda vyzvala všechny zaměstnance, aby pracovali z domova až do dubna příštího roku, pokud to půjde. Učinila tak kvůli novému třístupňovému protiepidemickému systému, který se podobá české tabulce PES. Spojené království by se jím mělo řídit minimálně do konce března.

Server The Guardian uvedl, že ministerský předseda Boris Johnson v pondělí potvrdil, že ve všech třech úrovních, které určují jednotlivá omezení, by měli pracovníci v Anglii zůstávat na home office. A to i přesto, že ještě před dvěma měsíci apeloval na návrat lidí do kancelářských budov. Nyní změnil názor. Někteří však před jeho rozhodnutím varují, neboť může znamenat pro britskou ekonomiku další ránu.

„Pokud budou muset zaměstnanci vydržet doma až do dubna, může to znamenat, že až se do centra vrátí, jejich oblíbená restaurace nebo kavárna už tam nemusí být,“ vysvětlil ředitel pro politiku a výzkum Paul Swinney z thinkvtanku Centre for Cities.

Větší anglická města jako Birmingham, Leeds, Londýn, Manchester a skotský Glasgow se z první vlny vzpamatovávala hůře než menší města. Na vině byla právě závislost jejich ekonomiky na přijíždějících pracovnících.

Centrální Londýn by byl obzvlášť těžce zasažen právě kvůli absenci velkého počtu lidí, kteří do něj dříve dojížděli za prací z jiných částí města nebo z blízkosti metropole. Starosta hlavního města Británie Sadiq Khan, který mimochodem v roce 2016 na tomto postu nestřídal nikoho jiného než Borise Johnsona, v neděli uvedl, že to může znamenat „existenční hrozbu pro centrální Londýn, jaký jej známe“.

Johnson vyzval společnosti už v červenci, aby od začátku srpna vrátily zaměstnance do kanceláří, a pomohly by tak restartovat britskou ekonomiku a dostat ji z nejhlubší recese od druhé světové války. Většina britských velkých firem ho však nevyslyšela. Na podzim se počet pracovníků, kteří se vrátili zpět do kanceláře, držel na 17 procentech, stejně jako v srpnu. Nejvíce jejich počet klesl v Oxfordu, Leedsu a Londýně, zatímco v menších městech stoupal, ale přesto se jich z domova vrátila méně než polovina.

64stránkový plán britské vlády, který má pomoct zvládnout pandemii covidu-19, naznačuje, že právě práce z domova je jednou ze tří klíčových oblastí, na které upozorňuje Vědecká poradní skupina pro mimořádné situace. Mezi další opatření patří zavírání restaurací a uzavření všech služeb v pohostinství.

Reklama

Doporučované