Hlavní obsah

Podniky se vrací k opatřením z jara, roušky ale někdy překážejí

Foto: Seznam Zprávy

Roušky se vracejí do každodenních životů všech Čechů.

Reklama

Povinnost nosit roušky již platí v uzavřených prostorách. Zakrytí úst však komplikuje život zaměstnancům, kteří musí roušky nosit celý den, jako jsou například zaměstnanci v továrnách, ale i pekaři.

Článek

Roušky ve vnitřních prostorách dnes nasadili stejně jako všichni ostatní také zaměstnanci v jihomoravských výrobních firmách, i když někde práci zhoršují. Vzhledem k rychle rostoucímu počtu nakažených koronavirem se část firem ale vrací i k opatřením, která platila v době nouzového stavu. ČTK to řekli zástupci oslovených společností.

„Ode dneška mají pracovníci na hale roušky a pro některé to není pohodlné. Někteří nakládají zboží a při takové fyzické námaze se jim hůře dýchá. Snažíme se ale dělat vše pro to, aby se nám nákaza vyhnula. Uspořádali jsme i bezpečnostní školení,“ uvedl vedoucí obchodního úseku firmy Papírny Brno Ladislav Pokorný.

Roušky komplikují práci i pekařům v První bílovické pekárně. „V tom teple nám opravdu zhoršují práci. Ale co naděláme, v létě je u nás mnohem větší teplo a taky to zvládáme, takže si nestěžujeme,“ uvedl majitel pekárny Tomáš Hájek.

Víc než šest stovek zaměstnanců Minervy Boskovice roušky v práci nosí od začátku září. „U vstupu jsme nainstalovali zařízení na měření teploty, znovu jsme přeměřili odstupy mezi jednotlivými pracovními místy, všude jsou stojany s dezinfekcí,“ vyjmenovala opatření Radka Špačková. Vzhledem k tomu, že na Blanensku rychle přibývá nakažených, je podle ní patrné, že lidé vnímají roušky jako nutné opatření pro vlastní ochranu.

Brněnský výrobce velkorozměrových ložisek ZKL se postupně vrací k omezením a opatřením, která platila na jaře v době nouzového stavu. „Roušky samozřejmě ve vnitřních prostorách nosíme, zároveň se postupně budeme vracet k opatřením, která jsme přijali na jaře. Administrativním pracovníkům nabízíme práci z domova, abychom snížili počet lidí na pracovišti, ve výrobě budeme zavádět takové střídání směn, aby se lidé nepotkávali v šatnách, a kantýna začne znovu vydávat zabalená jídla, která budou lidé jíst na pracovišti,“ uvedla Hana Luxová za ZKL.

V Jihomoravském kraji za středu přibylo 105 případů nákazy koronavirem. Jejich počet se zvyšuje ve všech částech kraje, nejvíce na Brněnsku, Hodonínsku a Blanensku.

Reklama

Doporučované