Hlavní obsah

Podniky v Brně připravuji svatomartinské husy na výdej i rozvoz

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Restaurace v Brně přijímají objednávky na svatomartinské husy. Lidé si pro ně přijdou k výdejnímu okénku, nebo si je mohou nechat dovézt. Žádné speciality ale podniky nepřipravují.

Článek

Zájem ze strany zákazníků o tradiční pokrm klesl kvůli současnému nouzovému stavu kvůli nemoci covid-19. Vyplývá to z vyjádření restaurací oslovených ČTK.

Restaurace U Badinů chystá klasické stehno s červeným vínem, skořicí a jablkem a s karlovarským knedlíkem. Žádné speciality nebudou. „Letos je to celé bez atmosféry. Minulý rok to bylo ve velkém, i s muzikou a doprovodným programem. Měli jsme i širší nabídku s předkrmy a dezerty,“ řekl majitel restaurace Marcel Ullmann. Rozvážet svatomartinské husy z restaurace budou ale pouze sami. Objednávky od zákazníků sice mají, i tak je to ale o 70 procent méně než v loňském roce.

I restaurace Lloyd's bude nabízet stehno se zelím a chlupatým knedlíkem a přidají k tomu předkrm a svatomartinské víno. Počet porcí hus je ovšem omezený, proto doporučují lidem, si je rezervovat předem. „Lidé zájem mají, ale je to čtvrtina oproti loňsku. Nic nenahradí tu atmosféru, když si člověk sedne k plnému talíři,“ sdělil zaměstnanec restaurace, který si nepřál uvést své jméno.

Švestky přidá do svatomartinského menu restaurace Šelepka. Na rozdíl od ostatních restaurací dělá balíčky pro dvě a čtyři osoby. Zákazníci si objednávají husy přes internet.

Pouze stehna prodávají ve Stopkově Plzeňské Pivnici. „Neděláme ani celé husy, ani jenom čtvrtky, protože je nemáme do čeho zabalit. Letošní menu je bez specialit, prodáváme od 7. listopadu do konce týdne,“ řekl majitel restaurace Igor Přibyl. Menu je v podobě kaldounu, což je vývar z drůbežích drobů, dále husího stehna a makového dortu se švestkami. Restaurace využívá k rozvozu služby Dáme jídlo. Tržby se s předchozími roky srovnat nedají. „Kapacita restaurace je 300 míst, což nám okénko ani rozvoz zdaleka nepokryjí. Tržby jsou na 20 procentech“ dodal Přibyl.

Reklama

Doporučované