Hlavní obsah

Zádrhel v sestavování vlády. Dochází trpělivost s kličkujícími vyjednavači

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Finální podoba vládní koalice vázne na nejasných představách Pirátské strany.

Reklama

Piráti mají příští týden sdělit hnutí STAN, jaké jsou jejich požadavky a nominace do vládní koalice. Starostové jsou ochotní Pirátské straně ponechat tři ministerstva, jejich trpělivost ale prý nebude nekonečná.

Článek

Necelé dva týdny po volbách se jednání o příštím kabinetu ocitla ve fázi, kdy hlavní nejistotu představují Piráti a jejich představy o vládním uspořádání. Zdroje Seznam Zpráv z vyjednávacího týmu koalice Spolu i PirSTAN shodně uvedly, že představitelé hnutí STAN jsou ochotní Pirátům ponechat ve vládě tři pozice – z celkem šesti míst pro celou koalici.

Starostům však postupně dochází trpělivost, neboť vyjednavači Pirátů neustále mění svá stanoviska. V kuloárech už zaznívá i otázka, zda Piráti vůbec chtějí vstoupit do vládní koalice a nešponují své požadavky tak, aby mohli říct, že z důvodu nesplnění jejich představ z vládních jednání odstupují.

Senátor na tahu

Příkladem může být situace kolem 1. místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové, s níž se počítalo na post ministryně práce a sociálních věcí. Piráti ji však nakonec chtějí nominovat do funkce místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

Jasný požadavek na konkrétní ministerstva zatím šéf Pirátů Ivan Bartoš vedení STAN nesdělil, jisté zatím není ani to, zda by vzal post ministra pro místní rozvoj v kombinaci s přidáním IT agendy.

„O konkrétních resortech a jejich vedení probíhají teprve vyjednávání, stejně jako o programových shodách napříč koalicemi. Pro nás je zásadní vyjednat ministerstva či jiné pozice, kde budeme moct prosadit maximum pro podporu lidí a rozvoj země, jak jsme slíbili voličům,“ napsal Seznam Zprávám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Výrazným hráčem na straně pirátských vyjednavačů se po volbách stal senátor Lukáš Wagenknecht. Už den po volbách podle zdrojů Seznam Zpráv na jednání pirátských předáků zazněla myšlenka, že Piráti by si měli nárokovat stejný počet ministerstev jako STAN, a to včetně ekonomicky silného postu – konkrétně Ministerstva průmyslu a obchodu, který by získal právě Wagenknecht, případně Ministerstva dopravy, kde je ale favoritem zástupce ODS.

Wagenknecht nechtěl průběh jednání blíže komentovat. „Vše je v jednání, jde mi o to, aby strana získala maximum a mohla naplňovat svůj program. O konkrétní personálie teď nejde,“ řekl senátor Seznam Zprávám.

Jeho nástup do čela ministerstva však není příliš pravděpodobný. O tento post má zájem STAN, který by úřad obsadil svým ekonomickým expertem a náměstkem středočeské hejtmanky Věslavem Michalikem.

Vedení Starostů a nezávislých chce vyjednávání o požadavcích Pirátů za celou koalici PirSTAN dotáhnout příští týden, ideálně v úterý před svátkem 28. října. „Věřím, že v příštím týdnu najdeme dohodu,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda STAN a kandidát na ministra školství Petr Gazdík.

Nejistý balík

Právě v návaznosti na požadavky Pirátů bude jasnější, jak si koaliční strany rozdělí jednotlivá ministerstva. Prozatím se zdá, že u níže uvedených postů by mělo platit následující obsazení:

Premiér: Petr Fiala (ODS)

Ministr financí: Zbyněk Stanjura (ODS)

Ministr dopravy: Martin Kupka (ODS)

Ministryně obrany: Jana Černochová (ODS)

Ministr spravedlnosti: Marek Benda (ODS)

Ministr zdravotnictví: Vlastimil Válek (TOP 09)

Ministr vnitra: Vít Rakušan (STAN)

Ministr školství: Petr Gazdík (STAN)

Ministr průmyslu a obchodu: Věslav Michalik (STAN)

Obsazení dalších ministerstev bude závislé do značné míry na postupu Pirátů, o kterém by mělo být jasněji příští týden. Poté, co Olga Richterová a Markéta Pekarová Adamová (lídři koalic původně usilovali o to, aby šéfka TOP 09 podobně jako ostatní předsedové koaličních stran zamířila do vlády) projevily zájem usednout ve vedení Poslanecké sněmovny, by Ministerstvo práce a sociálních věcí mohli získat lidovci a jejich 1. místopředsedkyně a senátorka Šárka Jelínková.

V nejistém balíku z hlediska personálního obsazení figurují silné instituce – Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zemědělství či Ministerstvo životního prostředí, které by se mohly rozdělit mezi lidovce a Piráty.

Nejasné je i to, kdo získá post ministra zahraničí a kultury. V případě Černínského paláce se zmiňovala TOP 09 a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, vedení jeho strany však v kuloárních jednáních zatím o rezort příliš zájem nejeví. Zmiňují se naopak Piráti a jejich expert na zahraniční agendu a exposlanec Jan Lipavský.

U Ministerstva kultury pak nejčastěji zaznívají jména poslanců STAN Romana Bělora a Jana Laciny.

Reklama

Doporučované