Hlavní obsah

Podobu nové radnice Prahy 11 navrhli architekti ze studia KAAMA

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Nová budova radnice Prahy 11 by mohla být prosklená a svým půdorysem připomínat rozevřenou knihu. Objekt, který je plánovaný nedaleko stanice metra Háje, tak navrhl architektonický ateliér KAAMA.

Článek

Ve studii z roku 2020 architekti zbudování nové radnice vyčíslili na 482,2 milionu korun bez DPH. Vyplývá to z dokumentů, které ČTK poskytla mluvčí jedenácté městské části Anna Kočicová.

„Radnice naší městské části funguje dlouhodobě v nevyhovujících prostorách, ať už jde o jejich kvalitu či velikost. Roztříštěnost radniční agendy do několika objektů pak má logicky vliv na komfort obyvatel Prahy 11, kteří své záležitosti musí vyřizovat na různých adresách. Rovněž omezená kapacita prostor vyhrazených pro jednání komisí, výborů či zastupitelstva městské části nyní neumožňuje dostatečnou účast veřejnosti,“ uvedl důvody pro postavení nové radnice místostarosta Prahy 11 Martin Sedeke (ODS).

Nová radnice je navržena na pozemku mezi ulicemi Opatovská, Bajkonurská a Tatarkova. Budova by měla mít podle architektonické studie šest podlaží. Ve dvou podzemních podlaží by měly být archivy, technické zázemí budovy a garáže se 190 parkovacími místy. Ve čtyřech nadzemních podlažích jsou v plánu kromě kanceláří a prostor s přepážkami také vstupní hala, recepce s informačním centrem městské části, bistro nebo sál až pro 220 diváků. Částečně prosklená budova by měla podle návrhu architektů mít pochozí střechu, na které bude zeleň.

Úřad jedenácté městské části má svá pracoviště na čtyřech místech. Sídlí v budovách v ulicích Ocelíkova, Roztylská, Vidimova a Jurkovičova. Na postavení nové budovy, která by zabezpečovala prostory pro všechny odbory úřadu, nyní Praze 11 podle místostarosty chybí peníze. Možnosti financování se aktuálně prověřují, dodal. V roce 2020 se odhadovalo, že by radnice mohla stát asi 482,2 milionu korun. Letos se ale ceny stavebnin a stavebních prací výrazně navýšily.

Jedenácté městské části chybí rovněž kolem 100 milionů korun na plánované úpravy bývalé ubytovny Sandra, uvedl už dříve místostarosta Ondřej Prokop (ANO). Budovu u stanice metra Opatov Praha 11 nyní rekonstruuje s cílem, aby v panelovém domě vzniklo 174 nových bytů, kancelářské prostory, sál pro kulturní akce či jednání zastupitelstva a restaurace. Jižní Město by se v budoucnu mělo dočkat také rekonstrukce a nástavby Domova pro seniory (DPS) a Odlehčovacího centra Jižní Město s předpokládanými náklady 117 milionů korun a pěší lávky přes čtyřproudovou silnici v Opatovské ulici. Nová lávka by měla spojit terasu u obchodního centra Opatovská a Kulturního domu Opatov s tamní poliklinikou.

Na Jižním Městě vládne koalice Pirátů, ANO, ODS, TOP 09 a STAN. Městská část, kde žije 77.600 obyvatel, zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.

Reklama

Doporučované