Hlavní obsah

Podorlicko se potýká se suchem, šancí jsou zásoby podzemní vody

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Pracovní skupina Voda pro Podorlicko, která vznikla na jaře na Rychnovsku, chce připojit region na páteřní Východočeskou vodárenskou soustavu a případně využít i další zdroje podzemní vody.

Článek

Oblast podhůří Orlických hor se potýká dlouhodobě s nedostatkem vody.

Skupina o 20 členech, která je složená ze starostů obcí, ředitelů vodáren, hydrogeologů, zemědělců a lesníků, připraví podklady pro Královéhradecký kraj a ministerstva zemědělství a životního prostředí.

„Postupnými kroky pracovní skupina docílí toho, abychom Rychnovsko a celé Podorlicko zásobili vodou,“ uvedl koordinátor skupiny Drahoslav Chudoba.

Východočeská vodárenská soustava je napájená mimo jiné z Polické pánve na Náchodsku. Další na podzemní vodu bohatou oblastí ve východních Čechách je Vysokomýtská synklinála, která zahrnuje oblast Častolovic, Kostelce nad Orlicí až po Litomyšl a Poličku. Ta ale do soustavy vodu nepřivádí, a to by skupina chtěla změnit. Jednotlivé soustavy by se mohly vzájemně propojit přes Rychnovsko. Většina obcí v oblasti čerpá vodu z vlastních, často nedostatečných zdrojů.

„Celkově tedy hovoříme o asi 80 kilometrech nového potrubí, které by mělo vzniknout při propojování obcí s Východočeskou vodárenskou soustavou. Například město Rychnov nad Kněžnou by tak bylo nově napojeno na Východočeskou vodárenskou společnost i na Vysokomýtskou synklinálu,“ uvedli zástupci skupiny.

Skupina vypracuje plán na propojení jednotlivých vodárenských soustav, který bude zároveň upravovat hospodaření s vodou v krajině. Ve finále má nová soustava potrubí spojovat jednotlivé obecní vodovody s páteřní sítí. „Chceme vodu z těchto dvou zásadních zdrojů vzájemně propojit, přivést ji i do oblasti Rychnovska a deficitní oblasti Podorlicka,“ uvedl hydrogeolog Svatopluk Šeda. Podle něj by to mělo celé vyjít na několik miliard korun.

Financování projektů, které pracovní skupina připraví, by mělo jít z EU, státního programu Boj se suchem a prostředků Královéhradeckého kraje.

Východočeská vodárenská soustava měří přes sto km a zásobuje vodou asi půl milionu lidí. Ročně jí protečou až čtyři miliony kubíků vody. Propojuje vodovody Náchodska, Hradecka, Pardubicka, Chrudimska, Novobydžovska, Přeloučska a dalších oblastí.

Reklama

Doporučované