Hlavní obsah

Prezidentská volba: Nezávislí kandidáti mohou dostat „jistící" nominaci od Senátu

Nezávislí zájemci o prezidentskou funkci už začali sbírat potřebné podpisy. A teď jim nominaci nabízejí senátoři.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Kdo sežene na petici 50 tisíc jakýchkoliv podpisů - klidně i bez povinného čísla občanky - možná dostane automaticky nominaci na prezidenta od senátorů.

Článek

S překvapivým nápadem, jak předejít problémům s falešnými podpisy na peticích pro nezávislé prezidentské kandidáty, přišel senátor Jiří Šesták.

Snaží se dát dohromady skupinu deseti senátorů, která by automaticky dala nominaci každému nestranickému zájemci o post prezidenta, který získá potřebných 50 tisíc podpisů.

„Je mi jedno, jestli budou s číslem občanky, nebo bez občanky, já jsem připraven dát svůj hlas každému občanskému kandidátovi," říká místopředseda Senátu Šesták za hnutí Starostové a nezávislí.

Českobudějovický senátor je členem občanské iniciativy Kroměřížská výzva, která pomáhá hledat bezpartijní zájemce o funkci prezidenta.

„Pokud se ke mně připojí dalších devět senátorů, budeme tyto občanské kandidáty jistit. Zabráníme jejich znevýhodnění i jejich případné dehonestaci, jakým způsobem získali ony podpisy," vysvětluje Šesták.

Senátor se domnívá, že i teď hrozí velké problémy - soupeři budou schválně dávat falešné údaje na petiční archy konkurentů, aby je znevěrohodnili a vyřadili z boje. „To může být skutečně sofistikovaný útok na své konkurenty."

S peticemi byly potíže už před minulými prezidentskými volbami. Ministerstvo vnitra tehdy vyřadilo trojici Vladimír Dlouhý, Tomio Okamura a Jana Bobošíková poté, co odečetlo neplatné podpisy. Bobošíkovou pak do hry vrátil Nejvyšší soud.

Jiří Šesták zatím nechtěl prozradit, zda už pro svůj záměr našel v horní komoře skupinu ochotných kolegů. „Já se obávám, že to je právně neprůchozí varianta, protože každý senátor či senátorka může podepsat pouze jednoho kandidáta," míní senátor Jiří Dienstbier z ČSSD.

Bezpartijní zájemci o Hrad mohou jít do voleb v lednu 2018 jen tehdy, pokud seženou petici s 50 tisíci podporovateli, kteří navíc musejí nově uvést i číslo občanky. Straničtí kandidáti to mají jednodušší – k nominaci jim stačí dvacet poslanců, nebo deset senátorů.

O senátorskou nominaci ne každý z uchazečů stojí. Tím by ztratil punc nezávislosti. „Já se zříkám jakékoliv podpory jakýchkoliv aktivních politiků," odmítá nominaci textař Michal Horáček. Naopak další zájemce, lékař Marek Hilšer, by senátní podporu přijal.

Horáček utratil za kampaň první milion. Popsal svou další strategii.

Reklama

Doporučované