Hlavní obsah

Podpora brexitu bez dohody roste, preferuje ho 28 procent britských voličů

YouGov: Brexit bez dohody preferuje 28 procent britských voličů.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Odchod své země z Evropské unie bez dohody o podmínkách vystoupení vidí jako ideální vyústění brexitového procesu 28 procent britských voličů. Takový je alespoň výsledek nového průzkumu agentury YouGov pro deník The Times. Údaje z posledního roku nasvědčují tomu, že podpora pro zmíněnou variantu pomalu roste, zastánců setrvání v EU je ale stále výrazně více.

Článek

Agentura YouGov se na preferovanou podobu brexitu ptala 1 680 dospělých Britů a 43 procent z nich uvedlo, že jejich první volbou by bylo zrušení odchodu z Unie. Zbylí respondenti se přiklonili k odchodu z EU na základě dohody zahrnující setrvání v jednotném unijním trhu a celní unii (16 procent) nebo k odchodu podle podmínek „rozvodové“ dohody uzavřené loni v listopadu (13 procent).

Podpora pro brexit bez dohody, který by znamenal potřebu kontrol zboží na britských hranicích a mohl by také přinést zavedení cel, zřejmě mezi britskými voliči pomalu roste. V březnové anketě YouGov tuto možnost upřednostnilo 23 procent dotázaných, o dva měsíce dříve to bylo 22 procent. Loni v září uvedlo jen 18 procent respondentů tuto podobou odchodu z Unie jako variantu, s níž by byli spokojeni.

„Jedním z následků kandidatury Borise (Johnsona na pozici lídra konzervativců) a jeho premiérství bude legitimizace brexitu bez dohody. Podpora roste. Zastánci odchodu jej začnou vnímat jako jediný ‚skutečný‘ brexit. Všechno ostatní pak jako zradu,“ napsal dnes na Twitteru politolog univerzity v Kentu Matthew Goodwin.

Řada britských komentátorů zároveň uvádí, že o možnosti odchodu bez dohody se před referendem z roku 2016 příliš nemluvilo. Někteří připisují rostoucí podporu pro toto vyústění i končící premiérce Therese Mayové a jejímu nesčetněkrát opakovanému sloganu „žádná dohoda je lepší než špatná dohoda“.

Reklama

Doporučované