Hlavní obsah

Podpora je malá, až polovina cestovek zkrachuje, zní z Asociace cestovních kanceláří

Foto: Pexels.com

„Vzhledem k aktuálním možnostem čekám, že skončí až polovina cestovních kanceláří a agentur. S tím přijde o práci až dvanáct tisíc zaměstnanců cestovního ruchu,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Ilustrační fotografie.

Reklama

Cestovní kanceláře, agentury i průvodci. Těm všem se za pár dní dostane státní finanční injekce. Podle Asociace cestovních kanceláří je podpora naprosto nedostatečná. Podle jejího místopředsedy Jana Papeže až polovina CK skončí.

Článek

Subjekty cestovního ruchu mají v souvislosti s přiznáváním státní podpory obavy, že peněz, které ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálova ze svého resortu vyčlenila, bude zoufale málo.

K dispozici bude podle ministerstva půl miliardy korun. Pomoc z programu pak měla být poskytována na základě pravidel podpory „de minimis“ (tedy takové, která nenarušuje hospodářskou soutěž, pozn. red.), která má limit 200 tisíc eur (asi 5,3 milionu korun). Přímo pro cestovní kanceláře je pak vyčleněno zhruba 345 milionů korun.

Podrobnosti k získání podpory COVID cestovní ruch

Cestovní kanceláře:

- mohou získat podporu nejvýše 2,5 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a služeb na letošní rok

Cestovním agenturám:

- připadne 500 korun za každý zrušený zájezd kvůli pandemii, který byl zakoupený od 1. prosince loňského roku do 1. října letošního roku

- nárokovat si mohou také náhradu za zrušené pobyty v lázních za dobu, kdy musela být zařízení uzavřena

Agenturám zaměřeným na příjezdový cestovní ruch:

- připadne dotace 50 tisíc korun za podmínek, že příjmy z činnosti proti loňsku klesly o polovinu

- žádat mohou, pokud na českém trhu působí déle než tři roky a loni měly z této činnosti tržby minimálně milion korun

Průvodci:

- získají možnost dostat 50 tisíc korun

- podmínkou je poskytnutí zdarma své služby v rozsahu alespoň deset hodin školským zařízením, jejichž zřizovatelem je stát, obec nebo kraj

- mohou si tuto sumu nárokovat, pokud podstoupí rekvalifikaci akreditovanou Ministerstvem školství, aby získali další uplatnění na trhu práce

- pokud podmínky nesplní, budou moci žádat o příspěvek nejvýše 40 tisíc korun

Zdroj: MMR

I přesto, že někteří zástupci cestovního ruchu finanční podporu vítají, je podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže injekce nedostatečná.

„Schválená podpora je nespravedlivá k celému cestovnímu ruchu. 500 milionů korun musí nasytit více než 8500 subjektů, na které se podpora vztahuje. Asi si každý dokáže spočítat, že je absolutně nedostatečná,“ komentuje program Jan Papež pro Seznam Zprávy. V tomto případě v průměru vychází zhruba 60 tisíc korun na jeden subjekt.

Pro velké cestovní kanceláře plánovalo ministerstvo vyjednat využití tzv. dočasného rámce. Maximální suma z veřejného podpory na jednoho žadatele činí v tomto případě 800 tisíc eur (asi 21 milionů korun). „Stejně jako u dalších programů spolupracujeme s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ doplnil za odbor komunikace ministerstva Vilém Frček koncem října. V posledních dnech ale o dočasném rámci ministerstvo mlčí.

Prostředky z programu podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného pomohou k udržení maximální možné zaměstnanosti. „Ministerstvo původně avizovalo, že se pokusí dojednat využití tzv. dočasného rámce na tento program, tak aby byla podpora férová i pro velké cestovní kanceláře, které jsou nyní díky limitům pravidel podpory de minimis poměrně výrazně znevýhodněny. Nyní se o této možnosti již bohužel nemluví, věříme ale, že nešlo jen o prázdné sliby a na tuto variantu ještě dojde,“ dodal.

Cestovky šetří, kde se dá

CK Alexandria se navíc, stejně jako na českém trhu spousta dalších, musela přepnout do úsporného režimu. „Reagovali jsme snížením mnoha nákladů - náklady na marketing a prodej se minimalizovaly na nutné minimum, následně došlo k uzavření několika vybraných poboček, jednali jsme a dále jednáme také samozřejmě se všemi našimi místními i zahraničními partnery s cílem vyjednat v této situaci oboustranně výhodné podmínky další spolupráce. S bankami také řešíme poskytnutí úvěru. Ten nám pomůže k udržení finančních vztahů s našimi partnery a k udržení maximální možné zaměstnanosti s ohledem na okolnosti,“ popisuje opatření ve firmě Petr Šatný, ředitel marketingu CK Alexandria.

Rovněž cestovní kancelář Fischer upozornila na nedostatečnou podporu hlavně pro velké kanceláře.

„Každou státní podporu samozřejmě vítáme, nicméně její zastropování znamená pro velké kanceláře našeho typu nevýznamnou částku. Náš sektor by potřeboval částku okolo 2 miliard korun namísto 500 milionů. V sousedním Německu se stát postavil k podpoře cestovního ruchu zcela jinak a poskytuje společnostem úvěry ve výši stovek milionů EUR,“ okomentoval stanovisko Fischeru tiskový mluvčí Jan Bezděk.

„Agentury dopadly nejhůř“

Podmínky podpory i její výše se mezi cestovní kanceláří a agenturou navíc liší. Podle Papeže právě agentury dopadly z celého cestovního ruchu vůbec nejhůř.

„Dostávají pomoc za zrušené zájezdy, které prodaly v podstatě do začátku letošního února. Poté už se téměř nic neprodalo, a tak ani nezrušilo. Čekám, že průměrné cestovní agentury tak mohou počítat s podporou kolem deseti tisíc korun za celých sedm měsíců,“ popisuje dál místopředseda asociace.

K výši podpory má ale výhrady i největší online prodejce zájezdů, agentura Invia.

„Vzhledem k naší velikosti rámec podpory považujeme za poměrně nízký,“ komentuje pro Seznam Zprávy Andrea Řezníčková, tisková mluvčí.

Příjem žádostí začne 11. listopadu a potrvá měsíc, hlásí Ministerstvo pro místní rozvoj. Měsíční lhůta se ale z pohledu Asociace cestovních kanceláří ČR zdá zbytečná.

„Žádat můžeme až po jedenáctém listopadu do vybrání zásob. Jedna administrativní chyba a cestovní kancelář vypadne z pořadníku. S podporou se pak můžete rozloučit, protože se na ni pravděpodobně nedostane. Jak budou formuláře vypadat, také zatím netušíme,“ popisuje stres kolem žádostí o státní podporu v cestovním ruchu Papež.

„Čekám, že jen sto milionů půjde na velké cestovní kanceláře, které dosáhnou maximální částky z podpory. Čtvrt miliardy na pokrytí výdajů středních a malých cestovních kanceláří rozhodně stačit nebude,“ dodává pro Seznam Zprávy.

Součástí pomoci je také podmínka, která nutí cestovky udržet svůj provoz dalších šest měsíců po přiznání státních peněz. V případě, že by do té doby firma na trhu skončila, musí podporu zase vrátit.

Polovinu cestovek pandemie zlikviduje

I tento černý scénář ale podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří nebude výjimkou. „Vzhledem k aktuálním možnostem čekám, že skončí až polovina cestovních kanceláří a agentur. S tím přijde o práci až dvanáct tisíc zaměstnanců cestovního ruchu,“ uvádí Papež pro Seznam Zprávy děsivou bilanci.

Počet cestovních kanceláří od začátku roku do konce října podle ředitelky odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj Veroniky Vároši klesl o 117 na 743. Naopak nově jich od počátku roku vzniklo 20. Dočasně přerušilo činnost 104 kanceláří, 11 jich ukončilo provoz a sedm vyhlásilo úpadek.

Z důvodu pandemie čelí cestovní kanceláře, agentury i průvodci výrazným ztrátám. Podle ministerstva má šest největších cestovních kanceláří v zahraniční na zálohách na zájezdy zaplaceno 1,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované