Hlavní obsah

Podpora NATO i spor o protiruských sankcích. Trump prvně jednal s Mayovou

Donald Trump se sešel s Theresou Mayovou.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Donald Trump absolvoval v Bílém domě první zahraniční návštěvu. Přijela premiérka Velké Británie.

Článek

Americký prezident Donald Trump při pátečním setkání s britskou premiérkou potvrdil, že stoprocentně stojí za Severoatlantickou aliancí, která je podle něj základem společné obrany. Novinářům to řekla Theresa Mayová, která jako vůbec první státník od Trumpova nástupu do funkce jednala v Bílém domě s jeho novým šéfem.

Řeč byla rovněž o protiruských sankcích, proti jejichž rušení se Mayová vyslovila. „Na diskuzi o sankcích je příliš brzy,” okomentoval situaci Donald Trump s tím, že doufá v obnovení dobrých vztahů s Ruskem - alespoň tak dobrých, jako jsou ty americko-britské. Oba státníci zdůraznili, že jejich cílem je posílení vzájemných obchodních vazeb a udržení „zvláštního vztahu” mezi Spojenými státy a Británií.

„Jistě přijdou časy, kdy se na něčem neshodneme, je však důležité, že dovedeme vést otevřenou a upřímnou diskuzi,” řekla Mayová.

Video: První týden Donalda Trumpa v prezidentském úřadě

První týden prezidenta USA Donalda Trumpa.

Mučení Trump neobnoví, rozhodl po dohodě s Mattisem

Britský parlament například nesouhlasil s Trumpovým dříve vyřčeným plánem obnovit mučení ve věznicích. Trump se podle agentury AP chystal podepsat exekutivní příkaz, který mohl vést k obnovení programu výslechů podezřelých z terorismu v tajných věznicích CIA. Tyto praktiky, za něž USA čelily mezinárodní kritice, zakázal Trumpův předchůdce Barack Obama. Šéf Bílého domu se však dnes sešel se svým ministrem obrany Jamesem Mattisem, který byl otevřeně proti. Po vzájemné dohodě k obnovení nedojde.

„Vyjádřil jsem podporu technikám jako je waterboarding, ale pokud je ministr proti, respektuji to. On je expert," uvedl k problematice Trump.

Sankce ani NATO. Prioritou jednání byla vzájemná obchodní dohoda

Podle Mayové se oba lídři shodli, že NATO je a musí být základem společné obrany nejen proti možnému vojenskému ohrožení, ale i v boji proti terorismu či kybernetickým útokům. Trump, který v minulosti opakovaně označil Alianci za zastaralou, se v pátek před novináři k tématu NATO nevyjádřil.

Zatímco ty na tiskové konferenci zajímala především zmíněná bezpečnostní témata, oba státníci dali najevo, že prioritou schůzky bylo jednání o vzájemné obchodní dohodě. Ta by Velké Británii umožnila úspěšně nasměrovat svou ekonomiku na cestu do světa po brexitu, tedy po odchodu z EU, zatímco pro Trumpa by byla příkladem toho, že USA mohou fungovat mimo velká obchodní partnerství typu transpacifické dohody či smlouvy s EU.

Brexit je úžasný, říká Trump

Podle amerického prezidenta, který dlouhodobě podporuje odchod Británie z Unie, bude brexit „úžasný" a „svobodná a nezávislá" Británie se bude těšit z historicky nejpevnějšího vztahu se Spojenými státy. Již v minulosti projevil Trump náklonnost k představiteli antiEU hnutí Nigelovi Farageovi, a tím i souhlas s odchodem Velké Británie z Evropské unie obecně.

Reklama

Doporučované