Hlavní obsah

Podporu venezuelské armády Guaidó nezískal. Nyní zvažuje, že požádá USA o intervenci

Americký ministr zahraničí Pompeo v pondělí bude o Venezuele jednat s ruským šéfem diplomatů Lavrovem.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

Šéf venezuelské opozice zvažuje všechny možnosti včetně toho, že požádá USA o vojenskou intervenci, pokud v jeho zemi nadále bude přetrvávat současná krize. Přetlačování dvou venezuelských prezidentů tak nadále posiluje i přetlačování mezi Ruskem a USA. I o situaci ve Venezuele budou v pondělí jednat ministři zahraničí obou velmocí.

Článek

Juan Guaidó nevyloučil, že požádá Spojené státy o vojenskou intervenci, aby mu pomohla svrhnout režim současného prezidenta Nicoláse Madura. Řekl to v rozhovoru pro BBC. Důvodem je mimo jiné, že převážná část venezuelské armády stále podporuje současného prezidenta. Guaidó v dalším rozhovoru pro Washington Post připustil, že očekával mnohem vyšší podporu ze strany armády a doufal, že Maduro pod tímto tlakem, který posilují i masové demonstrace, odstoupí z nejvyššího úřadu.

Šéf opozice, který se v lednu prohlásil za prozatímního prezidenta, se přesto nebojí, že neúspěšnými pokusy o převrat oslabuje svoji vůdcovskou pozici. „Myslím, že oslabuje spíš Maduro. Prohrává pořád a pořád dokola. Je stále více sám a stále slabší. Naopak my jsme přijatelní, máme stále více podpory a možnosti pro budoucnost.”

Guaidó má podporu více než 60 zahraničních zemí, včetně USA a většiny zemí Evropy. Madura naproti tomu podporují zejména Rusko a Čína. Otázkou je, nakolik si může být Guaidó jistý pozicí Spojených států. Donald Trump v minulosti už možnost vojenské akce vůči Madurovu režimu zmínil. Zároveň ale prohlásil i to, že podpora USA bude spíše na bázi humanitární pomoci. V sobotu americký ministr zahraničí Mike Pompeo na Twitteru vyjádřil, že USA stojí za Venezuelou i její snahou dosáhnout svobody a demokracie.

Guaidó i přes určité rozpory ve vyjádření Spoejných států o jejich pomoci nepochybuje: „Pozice prezidenta Trumpa je velmi pevná. On jen nehledá poloviční opatření, ale komplexní řešení, které pomůže Venezuele. Máme zde humanitární krizi, sedm milionů Venezuelanů – téměř čtvrtina populace – riskuje smrt, což si Spojené státy uvědomují. Tudíž já si myslím, že pozice prezidenta Trumpa je velmi pevná, což oceňujeme stejně jako zbytek světa.”

Šéf parlamentu si je vědom důsledků, které by vojenská podpora ze strany Spojených států mohla mít. Hovoří se i o možné odvetné intervenci Ruska.

Podpora Guaidóa Spojenými státy se přirozeně nelíbí Rusku. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Spojené státy organizují kampaň za svržení venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Lavrov to prohlásil na úvod setkání s šéfem venezuelské diplomacie Jorgem Arreazou v Moskvě. Spojené státy v neděli podle médií vyzval, aby se vzdaly „nezodpovědných” plánů na svržení venezuelského prezidenta.

„Apelujeme na Američany a na všechny ty, kdo je podporují, aby se vzdali svých nezodpovědných plánů a jednali výhradně v souladu s mezinárodním právem,” řekl Lavrov.

Šéf ruské diplomacie má v pondělí o situaci ve Venezuele hovořit s ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem, a to ve Finsku na okraj jednání Arktické rady.

Autokratický prezident Maduro stojí v čele Venezuely od roku 2013. Opozice viní jeho vládu z porušování lidských práv, ekonomické a humanitární krize a nesvobodných voleb. Právě kvůli nedemokratickým volbám letos v lednu neuznal opozicí ovládaný parlament nový Madurův mandát a šéf parlamentu Juan Guaidó se prohlásil dočasným prezidentem.

V posledních měsících ztrácí Maduro podporu stále širšího okruhu svých dřívějších příznivců, mimo jiné kvůli hluboké ekonomické a humanitární krizi, z níž mnozí viní řízenou socialistickou politiku Madurovy vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované