Hlavní obsah

Podrazáci a komunisti. Co se stalo s lídry Prahy, kteří slibovali „lepší náladu“?

Pospíšil, Hřib, Čižinský. Tváře pražské koalice, která se rozhádala.

Reklama

Trafiky, kumulace funkcí, drahé zahraniční cesty a prázdné byty. Důvody, které rozhádaly politiky na magistrátu v hlavním městě.

Článek

Není to ani půl roku, co trojice Zdeněk Hřib (Piráti), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Jan Čižinský (hnutí Praha sobě) s úsměvy na tváři oznamovala vznik nové koalice, která se ujímá vlády na hlavním městem.

„Chceme dohnat ztracené roky, kdy město stagnovalo. Vytvořili jsme dobrý tým a máme ty nejlepší předpoklady pro to, abychom to zvládli,“ prognózoval sebevědomě nový pražský primátor Zdeněk Hřib.

A dnes to podle výroků stejných lídrů vypadá, jako by pražská koalice měla spíše ty nejlepší předpoklady se rozpadnout, než dohánět ztracené roky.

„Mrzí mě, co se teď děje v naší koalici. Úplně upřímně – v posledních dnech se nedařilo plnit cíl, že do města přineseme lepší náladu. Přitom jsme slíbili, že se mezi sebou ani s opozicí nebudeme veřejně hádat, protože toho mají lidé od českých politiků už plné zuby,“ konstatuje Jan Čižinský.

Co se stalo? Možná jsou v tom příliš velká očekávání na začátku a netrpělivost, že výsledky se nedostavují tak rychle, jak si všichni mysleli. Proto si teď navzájem veřejně vyčítají nejrůznější chyby. V Praze, která má hodně bohatých městských společností, jde už tradičně také o obsazování míst v jejich dozorčích radách.

Ale hlavní spor vypukl kvůli návrhu Pirátů odhalovat prázdné investiční byty v Praze. Jiří Pospíšil, lídr Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a lidovci) to označil za komunistický, ultralevicový nápad.

Primátora Hřiba nálepka „komunista“ naštvala a oplátkou Pospíšilovi veřejně vytkl, že mu ve skutečnosti nejde o ideály, ale jen se snaží zviditelnit před evropskými volbami, v nichž kandiduje.

Ještě tvrdší byl na lídra TOP 09 Pospíšila pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík: „Největší a řekl bych, že jediný podstatný problém pražské koalice je to, že Jiří Pospíšil je neskutečný podrazák,“ vypálil větu, po níž si lze těžko představit další vzájemné soužití.

Po této přestřelce se uvolnila stavidla a vzájemné výtky létají na všechny strany. Třeba Čižinského hnutí Praha sobě má Pirátům za zlé Hřibovy zahraniční cesty. Úplně nejvíc jim ale vadí cesta pirátského radního Víta Šimrala do San Francisca za téměř 70 tisíc korun.

V magistrátních kuloárech je slyšet, že i Praha sobě má k Pirátům hodně výhrad, ale nechce spory dál eskalovat. "Na prvním místě jsou Piráti, na druhém pirátská pravda, na třetím pirátské PR,“ říkají si prý mezi sebou koaliční zastupitelé.

Kritika kvůli personáliím ale míří zevnitř koalice i na Prahu sobě, která měla zase za úkol zbavit se advokáta Květoslava Hlíny, jenž pracuje pro pražský dopravní podnik a je spojen s druhým mužem hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem.

„Krok po kroku napravujeme, co nebylo dobře. Ale vždycky zvažujeme, jestli je to pro město výhodné. Nebudeme dělat drahá gesta, ačkoli je třeba někdo očekává,” brání se Jan Čižinský. V překladu – pokuty za vypovězení smluv by byly příliš vysoké.

Odpověď na nejdůležitější otázku – jestli si pražští lídři po tolika slovech ještě vůbec důvěřují a vydrží spolu – mají všichni stejnou: „Koalice jede dál a nerozpadá se.” Tváří se, že jsou odsouzeni ke spolupráci, protože nemají k dispozici moc představitelných alternativ. V magistrátní opozici jsou ODS a hnutí ANO, ale těch se hlavně Piráti a Praha sobě vyloženě „štítí“.

Na druhou stranu, jak ukazuje minulost, v Praze i přes rétorické proklamace není nic nemožné. Například během divokého volebního období 2010 až 2014 se stihly vystřídat hned tři koaliční sestavy: Nejprve ODS a ČSSD, pak ODS s TOP 09 a nakonec si to zkusila TOP 09 s ČSSD.

Reklama

Související témata:

Doporučované