Hlavní obsah

Podřízení guvernéra zavinili zácpu na mostě v New Yorku. Soud je za to poslal do vězení

Soud poslal do vězení úředníky kvůli vyvolání dopravních problémů.

 

Reklama

Soud potrestal úředníka Billa Baroniho a někdejší zástupkyni guvernéra Bridget Kellyovou na základě e-mailové dokumentace.

Článek

Dvojice podřízených guvernéra amerického státu New Jersey Chrise Christieho dostala nepodmíněné tresty vězení za vyvolání zácpy na mostě na Manhattanu před více než třemi lety. Informovala o tom agentura AP.

Jednoho z tehdejších vysoce postavených úředníků Billa Baroniho poslal dnes soud v Newarku na dva roky do vězení a někdejší zástupkyni šéfa Christieho úřadu Bridget Kellyové vyměřil rok a půl za mřížemi. Zatímco guvernérovi kritici tvrdí, že záměrné vyvolání dopravních problémů bylo jeho politickou pomstou místnímu starostovi, Christie popírá, že by o akci věděl.

Aféra známá jako „bridgegate" se odehrála v září 2013, kdy bylo uzavřeno několik pruhů na rušném mostě George Washingtona, což tisícům lidí po čtyři dny komplikovalo dopravu. Obžaloba před soudem tvrdila, že vyvolání dopravních problémů na jednom z nejrušnějších mostů světa bylo odvetou vůči demokratickému starostovi města Fort Lee Marku Sokolichovi za to, že Christieho nepodpořil v kampani za znovuzvolení.

Prozradily je e-maily

O vině obou rozhodl soud již v listopadu, a to na základě e-mailů, v nichž Kellyová domlouvala vyvolání dopravních problémů na mostě s bývalým pracovníkem dopravního podniku Davidem Wildsteinem. Právě on se jako spolupracující obžalovaný stal klíčovým svědkem v případu.

Starosta Sokolich podle agentury AP dnes označil tresty za spravedlivé a řekl, že ukončení případu je pro něj úlevou.

Reklama

Související témata:

Doporučované