Hlavní obsah

Podrobná mapa: Jak se koronavirus šíří v obcích

Veřejnost se dočkala. Ministerstvo zdravotnictví po měsících mlčení uvolnilo údaje za obce s rozšířenou působností. Podívejte se, jak se nákaza koronavirem šíří právě u vás.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy přinášejí detailní mapu, v níž je možné denně sledovat vývoj situace kolem koronaviru až na úrovni obcí s rozšířenou působností. Ministerstvo zdravotnictví dlouho žádaná data uvolnilo v tichosti včera ve večerních hodinách. Podle avíza publikovaného na svém webu navíc úřad přislíbil poskytovat tato data veřejnosti každý den v otevřené formě.

Co přesně mapa ukazuje?

Vývoj v čase od začátku, kdy se pandemie dostala na území České republiky, až k dnešnímu datu, resp. počtům uzavřeným vždy za předchozí den. Barevná škála odráží aktuální počty evidovaných osob s pozitivním testem na koronavirus v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Vývoj od prvního dne lze přehrát kliknutím na tlačítko play. Kliknutím na konkrétní obec se nyní zobrazí informace o počtu aktuálně nakažených osob, nárůstu nakažených oproti minulému týdnu a přepočty na 100 tisíc obyvatel.

Seznam Zprávy budou mapu postupně rozšiřovat o další detaily, jako je vývoj za každou obec zvlášť, sledování změn po jednotlivých týdnech za celé období nebo například počty hospitalizovaných osob. Jako výrazná pomůcka pro nejširší veřejnost pak poslouží výpočet pravděpodobnosti, s jakou se lidé ve svém místě bydliště mohou potkat s nakaženou osobou.

Hlavně žádnou paniku

Ministerstvo zdravotnictví se od března bránilo zpřístupnit podrobnější údaje s tím, že podle svých slov nechtělo umožnit dezinterpretaci dat, nebo dokonce vyvolávat paniku. Tímto přístupem si vysloužilo lavinu kritiky s tím, že brání nejen expertům například modelovat vývoj pandemie, ale také provádět standardní veřejnou kontrolu. Obavu z „nekontrolovatelného šíření informací“ ale úřad postupem času přehodnocoval a začal část dat uvolňovat zástupcům odborné veřejnosti a některým představitelům samospráv.

Přístup k nejnovějším datům ale zdaleka neměli všichni, kdo je požadovali. Vznikaly tak situace, kdy se ozývaly radnice s tím, že jim chybí data pro to, aby mohly zavádět lokální opatření a měly celkový přehled o aktuální situaci na místní úrovni.

Anonymita je zaručena

Sledování vývoje na úrovni obcí s rozšířenou působností zachovává dostatečně hrubé měřítko pro to, aby byla zachována anonymita konkrétních osob s pozitivním testem.

Data pocházejí z hlášení hygienických stanic, které jsou pod přívalem nově nakažených osob v časovém skluzu. Ministerstvo ke včerejší půlnoci evidovalo celkem 39 393 osob s pozitivním testem na koronavirus, hygieny jich stihly zachytit 32 070. Více než sedm tisíc lidí tedy zatím v mapě zachyceno není. Situace s trasováním se však lehce zlepšila; zatímco ještě minulý týden hygieny nevěděly o třetině pacientů, nyní jich nemají zmapovanou necelou čtvrtinu.

Reklama

Doporučované