Hlavní obsah

Podrobnosti k loučení s Belmondem. Dostane se mu státních poct

Foto: Profimedia.cz

Snímek Jeana-Paula Belmonda z roku 1960.

Reklama

Pořádání vzpomínkové akce, velmi podobné státnímu pohřbu, dnes oznámil Elysejský palác.

Článek

Francie ve čtvrtek uctí památku zesnulého herce Jeana-Paula Belmonda státním ceremoniálem v pařížské Invalidovně. Pořádání vzpomínkové akce, velmi podobné státnímu pohřbu, dnes oznámil Elysejský palác. Belmondo, fanoušky přezdívaný Bébel, zemřel v pondělí ve svém domě v Paříži ve věku 88 let.

Ceremoniál v Invalidovně byl původně vyhrazen jen vojákům, ale Francie ho může vystrojit i pro význačné civilní osobnosti. Francouzský prezident Emmanuel Macron, který po konzultaci s Belmondovou rodinou o ceremoniálu rozhodl, herce označil za „národní klenot“.

„Myslím, že neexistuje herec, který by měl tak blízký vztah s Francouzi,“ prohlásila o Belmondovi ministryně kultury Roselyne Bachelotová.

Na herce dnes vzpomínají všechna francouzská média, jeho fotografie plní titulní stránky novin i sociální sítě. List Libération vyzdvihuje jeho schopnost vžít se do jakékoliv role a připomíná jeho věčný šibalský úsměv a cigaretu v koutku. Deník Le Parisien připomíná jeho kaskadérské kousky, které „tomuto ptáčkovi nikdy nezabránily letět výš a rychleji a více riskovat“.

Na dlouholetého hereckého kolegu vzpomínal o tři roky mladší Alain Delon. „Je součást mého života, začínali jsme spolu před 60 lety,“ uvedl.

Připomeňte si nejslavnější Belmondovy role v galerii.

+18

Reklama

Doporučované