Hlavní obsah

Podpora Babišovy vlády? Chyba. Ale co jsme měli dělat, říká poslanec KSČM

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl poslanec KSČM Leo Luzar.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Podpoří, nebo nepodpoří komunisté vládu při hlasování o nedůvěře? O tom se spekuluje už několik týdnů. Vypadá to, že zcela jasno bude až před čtvrtečním hlasováním ve Sněmovně. Jak to, že nemá KSČM o podpoře vlády jasno?

Hostem Ptám se já byl místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Komunistické vedení si v předchozích dnech u své členské základny zjišťovalo, jak se zachovat při hlasování ve Sněmovně o nedůvěře vládě. Hlasovat se má ve čtvrtek a právě hlasy komunistů budou klíčové pro to, jestli kabinet Andreje Babiše dál povládne s důvěrou, nebo bez ní.

Menšinový kabinet ale ztratil podporu komunistů v dubnu. Dohodu o toleranci strana vypověděla proto, že vláda již údajně nemá její důvěru. Podle politologů je za tím ale snaha strany oslovit nerozhodnuté nebo bývalé voliče před podzimními volbami.

Předseda strany Vojtěch Filip se už v dubnu nechal slyšet, že pokud by opoziční strany vyvolaly ve Sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, poslanecký klub KSČM by hlasoval pro. Jenže od té doby tak jednoznačný postoj k vyslovení nedůvěry vládě strana neprezentuje a v pondělí na jednání ve Strakově akademii sdělil šéf komunistů premiérovi Andreji Babišovi, že o nedůvěře vládě bude výkonný výbor KSČM jednat ve středu a poslanecký klub ve čtvrtek, kdy budou o vyslovení nedůvěry jednat poslanci. Až tehdy by mělo být jasno. V anketě okresních organizací ale prý přibývá hlasů pro nedůvěru.

„Lehčí je tu zodpovědnost dát členské základně. Hra velkých čísel rozhoduje, ta statistika bývá přesná. Pro mě osobně jsou tu dvě varianty. Určitě vládu nepodpořím, že bych aktivně hlasoval pro podporu této vlády. Druhá možnost je vyslovit nedůvěru nebo se zdržet hlasování či odejít ze sálu,“ řekl v rozhovoru místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar s tím, že mu vadí, jak se jeho spolustraníci včetně předsedy strany Vojtěcha Filipa údajně snaží svými mediálními vystoupeními ovlivňovat částečně názory členů strany.

Je současné lavírování KSČM taktika před voliči nebo vládou Andreje Babiše? „Politika není o jasných a kategorických slovech, odehrává se jako život, před poslanci, médii, občany a snaží se dosáhnout nejlepšího výsledku,“ bránil se Luzar s tím, že kdyby představitelé devíti stran něco řekli a to by shodně platilo, tak to by „asi nebyla politika“.

Důvod, proč KSČM podpořila v roce 2018 svými hlasy vládu Andreje Babiše, byla podle Luzara volba „menšího zla“. „Je to velký problém. Ale jaké jsme měli možnosti? Buď nové volby, nebo vládu pravice a vehnat moc v zemi těm, kteří po ní dlouho prahnou. My jsme to nechtěli připustit,“ řekl s tím, že z dnešního pohledu to byla nejspíše chyba, ale zpětně se to těžko hodnotí.

„Můžeme se jenom poučit. Ano, asi jsme do toho neměli jít, protože se ukázalo, že Andrej Babiš má obrovskou politickou a mediální sílu, přímo na talíři má výsledek toho sociální demokracie,“ dodal Luzar.

Co rozhodne o tom, jestli komunisté podpoří vládu? Jak hodnotí její kroky v době pandemie? A věří, že na podzim dostanou dostatek voličských hlasů, aby se dostali do Sněmovny?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

„Určitě vládu nepodpořím, že bych aktivně hlasoval pro podporu této vlády. Druhá možnost je vyslovit nedůvěru nebo se zdržet hlasování či odejít ze sálu,“ říká poslanec KSČM Leo Luzar.Video: Profimedia.cz

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované