Hlavní obsah

Podržte Koudelku v čele BIS, žádají politici. Vadí jim schůzka Zeman-Babiš

Bezpečnostní informační služba se pod vedením Michala Koudelky zaměřila na ruskou a čínskou hrozbu pro českou národní bezpečnost.

Reklama

Seznam Zprávy hovořily s poslanci zaměřujícími se na bezpečnostní a zpravodajské složky státu. Ostře kritizují zjištění redakce o citlivé schůzce premiéra a prezidenta, na které se má řešit budoucnost ředitele kontrarozvědky.

Článek

Bude to citlivá schůzka, o které se nemělo mluvit. Seznam Zprávy zjistily, že premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman se mají v pondělí sejít, přičemž jedním z hlavních témat má být budoucnost ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Babiš to nevyloučil v reakci pro ČTK.

Koudelkovi 15. srpna skončí pětiletý mandát a není jasné, kdo kontrarozvědku povede dál. Zejména kvůli tomu, že Koudelkův krk dlouhodobě žádá prezident Zeman, jehož bude premiér Babiš v následujících měsících před a po volbách velice potřebovat. Zdroje Seznam Zpráv v neděli uvedly, že šéf ANO je připravený Koudelku obětovat.

Politikaření v takto citlivé bezpečnostní záležitosti je tím, co děsí řadu politiků. Předseda ústavně právního výboru a člen komise pro kontrolu BIS Marek Benda (ODS) doufá, že se schůzka buď neuskuteční, nebo bude mít jiné výsledky, než o kterých informovaly Seznam Zprávy.

„Prezident svoji podporu panu Babišovi před volbami i po nich deklaruje dlouhodobě. Takže pokud by Andrej Babiš obětoval pana Koudelku a naše zájmy v NATO, pak bych to pokládal za mimořádně zbytečné. A jen za potvrzení jeho zoufalství z blížících se voleb. Doufám, že se tak nestane,“ řekl redakci poslanec Benda.

Členka Stálé komise pro hybridní hrozby Helena Langšádlová (TOP 09) je přesvědčená, že Babišova vláda by měla Koudelkovi mandát potvrdit i pro další pětileté období. „Každý jiný krok je v rozporu s bezpečnostními zájmy České republiky. Prezident Zeman a jeho okolí hájí dlouhodobě zájmy Ruska a Číny. Pokud by na nátlak prezidenta Zemana a této skupiny premiér Babiš udělal politický handl a obětoval pana ředitele Koudelku, měli by si jeho voliči uvědomit, že koná proti naší bezpečnosti i proti prozápadní orientaci naší země,“ řekla Seznam Zprávám poslankyně Langšádlová.

Podporu Koudelkovi vyjádřil i poslanec ANO Robert Králíček, který je předsedou zmiňované Stálé komise pro hybridní hrozby. „Ředitel Koudelka vždy měl a stále má jako ředitel BIS mou podporu. Doufám, že bude vládou pověřen na pozici ředitele pokračovat i nadále za standardních podmínek,“ napsal poslanec Babišova hnutí Seznam Zprávám.

Pamatujme na spojence

Podle předsedy Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) se na scéně neobjevil nikdo, kdo by nyní mohl ředitele Michala Koudelku kvalitativně nahradit. „O řediteli BIS rozhoduje a nese plnou odpovědnost vláda. Pan ředitel Koudelka má důvěru KDU-ČSL i drtivé většiny Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS, která mu byla námi opakovaně vyslovena usneseními. Samozřejmě, pokud se najde někdo lepší, tak to bude pro ČR dobré. O nikom takovém ale zatím nevím,“ uvedl poslanec Bělobrádek.

Bývalému šéfovi lidovců se nelíbí ani zmiňovaná varianta, že by vláda Koudelku pověřila řízením BIS do doby, než nová vláda rozhodne o vedení kontrarozvědky.

„BIS si každopádně zaslouží a potřebuje plnohodnotného ředitele, ne provizorium. Pokud by došlo na základě politikaření k nějakému nestandardnímu postupu, ohrozilo by to důvěru v naši kontrarozvědku od našich spojenců. To by mohlo mít vážné důsledky v ochotě s námi sdílet informace a špičkové technologie. To se logicky může projevit na poli bezpečnosti našich občanů,“ řekl Bělobrádek Seznam Zprávám.

Senátor Václav Láska má obavu, aby premiér s prezidentem nevyhandlovali funkci šéfa BIS za povolební podporu.

„Dokonce jsem takovou obavu minulý rok v létě popsal do svého románu Senátor. Tam také prezident s premiérem vymění odstranění ředitele BIS za podporu do voleb. Jinak samozřejmě by ho potvrdit ve funkci měl, jinak dojde ke zhoršení bezpečnostních zájmů ČR,“ řekl Seznam Zprávám senátor Láska, který v horní komoře působí ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Místopředseda výborů pro obranu a zahraničí Jan Lipavský (Piráti) stojí na základě vlastních zkušeností za ředitelem Koudelkou, který by podle něho měl pokračovat ve funkci.

„Neumím předpokládat, jaký další postup zvolí premiér Babiš, možné scénáře všichni známe. Platí, že Michal Koudelka během svého mandátu odvedl výbornou práci, a pokud má premiér všech pět pohromadě, tak jej ve funkci ponechá na další období. Pokud zvítězí politikaření a pochybné zájmy Pražského hradu, tak to bude ukázka slabosti premiéra,“ řekl poslanec Lipavský Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované