Hlavní obsah

Podvedené celebrity. Bývalý bankéř Komerční napálil falešnými obrazy i Jiřinu Bohdalovou

Radek Pokluda přímo na pobočce Komerční banky prodával padělané obrazy.Video: Lukáš Marek Barbora Kalátová

 

Reklama

Radek Pokluda podle advokáta Bohdalové obrazy prezentoval jako propadlé zástavy Komerční banky, které banka nabízí VIP klientům. Komerční banka se od problému distancovala, prý šlo o soukromou aktivitu.

Článek

Bývalý bankéř Komerční banky Radek Pokluda prodával celebritám za miliony korun obrazy, které byly podle policie padělky. Tvrdil, že umělecká díla jsou z majetku banky. Mezi podvedené se řadí například herečka Jiřina Bohdalová, režisér Ivan Zachariáš či ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák. Po bankéři policie pátrá, zmizel do zahraničí. Informoval o tom dnes zpravodajský web Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

Pokluda kupoval obrazy přes aukční síň Historie Praha, kterou vlastní Petr Dědek. Ten pro Radiožurnál odmítl, že by prodával padělky. Nepamatuje si ani, kolik obrazů Pokludovi prodal. Obrazy Dědkovi do prodeje dodávala Marie Pospíšilová, které soud v roce 2002 odebral razítko znalce uměleckých děl.

Bohdalové, jíž Pokluda spravoval finance osm let, prodal obraz Emila Filly s názvem Zátiší s dýmkou a hrozny za 1,95 milionu korun. Zachariáš za akvarel od Josefa Čapka zaplatil 1,7 milionu korun. Po bankéři Pokludovi policie pátrá. Když zjistil, že se o obrazy zajímá policie, zmizel do zahraničí, poslední stopu vypátrali detektivové v Istanbulu.

Reklama

Doporučované