Hlavní obsah

„Podvod je hotový.“ Družstvo vyšetřuje policie, to už láká na nový projekt

Foto: Vojtěch Veškrna , Seznam Zprávy

Podnikatel Vlastislav Římský.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Policie už se zabývá případem družstevníků, kteří vložili své peníze na výstavbu rodinných domů v Satalicích, ale investice se jim dosud nevrátila. Družstvo mezitím láká nové členy do dalšího projektu v Kladně.

Článek

Na podezřelé jednání stavebního družstva Simply Short Term Development, které založil podnikatel Vlastislav Římský, upozornily Seznam Zprávy už v srpnu.

Družstevníci investovali peníze s tím, že za ně budou postavené rodinné domy v Satalicích na okraji Prahy. Po jejich prodeji se jim peníze měly vrátit i se ziskem. Avšak vše nasvědčuje tomu, že jejich peníze na stavbu domů nikdy nedoputovaly. Podnikatel Římský se totiž zároveň domluvil na financování projektu s firmou Rodinné domy Satalice, která stavbu rodinných domků zaplatila z úvěru firmy BPD Finance a ne z peněz členů družstva.

Družstevníci tak dosud neznají odpověď na to, kdy se jim jejich investované peníze vrátí. Mezitím se vedení družstva pouští do dalších developerských projektů, na které vybírá od dalších lidí peníze.

Jedním z nových projektů je výstavba 14 nízkoenergetických domů v Kladně, na kterou se už podle současného předsedy družstva Pavla Patřičného vybralo od družstevníků 17,4 milionu korun.

Dodatečné vyjádření Pavla Patřičného

Pavel Patřičný k článku uvádí, že Projekt domů v Motyčíně je pevně řízen představenstvem družstva, kde je Pavel Patřičný současným předsedou představenstva s uplatněním principů projektového řízení, s jasným finančním plánem, jasně danými kompetencemi i smluvními vztahy s partnery projektu. Předseda představenstva družstva pan Pavel Patřičný dále uvádí, že nikdy nefiguroval ve společnosti Salia Group a neměl vliv na chod této společnosti. Vůči společnosti Salia Group je poškozeným investorem.

„Já, předseda družstva, jsem zorganizoval na 30 školení, abych přitáhl nové členy družstva, kteří nám dali důvěru, a poskládali jsme již 17,4 milionu korun,“ napsal na konci června na sociální síti LinkedIn Patřičný.

Začátkem léta tak vedení družstva koupilo firmu Place, s. r. o., která pozemky v Kladně vlastní. „Nekupoval se přímo pozemek, ale firma, která ty pozemky vlastní. Stavba ale ještě zahájena není, počítáme s tím buďto před koncem tohoto roku, nebo na jaře příštího roku,“ řekl Seznam Zprávám Richard Hlaváč, který má smlouvu s firmou Place, s. r. o. na projektové služby.

Zda se firma kupovala za peníze družstevníků, nevěděl. Na stejný dotaz pak neodpověděl ani Pavel Patřičný. Seznam Zprávám k tomu pouze přes SMS napsal, že nehodlá nic rozebírat.

+1

„Pan Patřičný nám teď rozesílá neustále nějaké další výzvy a projekty, snaží se být aktivní, aby členy přesvědčil, že vše běží, jak má, přitom ten scénář bude nejspíš podobný jako v Satalicích,“ řekla Seznam Zprávám Alena, členka družstva.

„Podvod už je hotový“

V dopise členům, který mají Seznam Zprávy k dispozici, Patřičný tvrdí, že se už začalo připravovat stavební povolení a klienti už rezervovali domy. „Kdo chce, je zde stále možnost se přidat do projektu Kladno,“ stojí v dopise.

„Opět se nám říká, že se koupil pozemek a právě naše peníze půjdou na stavbu a jiné věci, ale je jasné, že podvod už je hotový a na stavbu si už Římský a vedení družstva půjčilo peníze jinde, takže je otázka, jestli tam ty vybrané peníze doputují,“ doplnila členka družstva.

Na dotaz, jaké záruky družstevníci mají, že je projekt financovaný z jejich peněz, Vlastislav Římský zatím nereagoval.

Několika družstevníkům už došla trpělivost a podali trestní oznámení nebo podnět, jeden z nich už šetří ústecká policie.

„Ano, v tomto nám přišel podnět k šetření. Policejní orgán se touto věcí zabývá. Věc je zatím v šetření, ale žádné úkony v trestním řízení nebyly zahájeny,“ potvrdil Seznam Zprávám komisař Petr Sytař z ústecké policie. Ten zároveň vyšetřuje Římského spolu s advokátkou Ninou Rydlovou v případu podnikatele Tomáše Horáčka.

„Na základě mnou podaného trestního oznámení Sytař zajistil nemovitosti, které Rydlová spolu Římským opakovaně ukradli ze společností, která jsem léta budoval,“ napsal Seznam Zprávám Horáček.

„Trestná činnost má spočívat v tom, že uvedené osoby vyvedly nemovitosti za pomoci neoprávněně sepsaného notářského zápisu, jež měl za následek dokončení přeshraniční fúze,“ stojí v trestním oznámení, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Kdo za družstvem stojí?

Družstvo vzniklo v roce 2017 a spadalo spolu s dalším družstvem Simply Long Term Development pod společnost Simply Development, kterou vlastnil podnikatel Vlastislav Římský. Obě zmíněné společnosti jsou již v likvidaci.

Spolu s Římským se v družstvu angažoval Petr Sluka z Liberce a Pavel Patřičný se svou manželkou z Rychnova u Jablonce nad Nisou. l o nich členové mluví jako o těch, kdo je do družstva zlákali.

Sluka i Patřičný již dříve figurovali ve společnosti Salia Group, kterou policie vyšetřuje kvůli údajnému podvodu více než tří tisícovek lidí, škoda stoupá ke dvěma miliardám korun. Princip v této kauze odpovídá tomu, co se odehrává v družstvu: společnost lidem nabízela vysoké zhodnocení vkladů, ke kterému nikdy nedošlo, a naopak investoři přišli i o jistiny vkladů.

Sluka redakci nebral telefon. Patřičný podíl na těchto transakcích v Salia Group popírá a tvrdí, že on sám je obětí podvodu v Salia Group. Co se týče sporu s družstevníky, viní předchozí vedení družstva. „Na to, kam šly peníze družstevníků, se zeptejte předchozího vedení, já jsem v družstvu až od roku 2019,“ řekl Patřičný Seznam Zprávám. David Trešl - člen bývalého vedení - však tvrdí opak. „Byl jsem v družstvu jenom chvíli najmenovaný, ale vše řídil Římský. Patřičný sháněl družstevníky a spolu s manželkou od nich vybíral peníze,“ řekl Seznam Zprávám Trešl.

Případem se začala zabývat rovněž právnička Adéla Šípová, která na Kladensku kandiduje letos za Piráty do Senátu. Ta předsedovi družstva Pavlu Patřičnému poslala otevřený dopis.

„Družstevníci i osoby zvažující vložit do tohoto projektu své úspory musí mít konečně k dispozici dostatek objektivních informací. Pavla Patřičného jsem proto požádala o odpovědi na 12 klíčových otázek, které následně zveřejním,“ řekla Šípová Seznam Zprávám.

Šípovou pak zajímá v celém případu role Vlastislava Římského a zejména doložení toho, na co byly vložené peníze družstevníků přesně použity.

Ve vedení družstva je i bývalý poslanec za ČSSD

Po zveřejnění nejasností kolem stavebního projektu v Satalicích se Seznam Zprávám ozvali i další družstevníci, kteří už dříve investovali peníze do společnosti Salia Group, za níž též stál podle podvedených družstevníků mimo jiné Petr Sluka a Pavel Patřičný. A následně je stejní lidé oslovili s nabídkou investic do rodinných domků v Satalicích. Případ Salia Group taktéž vyšetřuje policie, a to kvůli údajnému podvodu více než tří tisícovek lidí. Škoda stoupá ke dvěma miliardám korun.

„Jak jim máme věřit, že se nám peníze vrátí, když se nám na schůzi řeklo, že peníze dostaneme, pokud bude pan Římský spolupracovat, a pokud ne, tak na ně můžeme zapomenout,“ řekl Seznam Zprávám další člen družstva, který si nepřál být jmenován.

Právě tuto větu na členské schůzi prohlásil bývalý poslanec za ČSSD Lukáš Pleticha, který v družstvu od minulého roku zastává post místopředsedy.

Pleticha Seznam Zprávám potvrdil, že to družstevníkům skutečně řekl. Na dotaz, kdy se tedy družstevníkům peníze vrátí, se odkazoval na předchozí vedení družstva. „Až dostane družstvo peníze, tak my je potom můžeme rozdělit,“ uvedl stručně.

Jak vysvětluje Pleticha ztracené peníze družstevníků?

V družstvu figurujete od minulého roku, jak jste se k tomu místu dostal? Znáte se již z minula s Vlastislavem Římským nebo Pavlem Patřičným?

Byl jsem zvolený na náhradní členské schůzi v roce 2019. S panem Římským se moc neznám a s panem Patřičným se znám docela dobře, víc vám k tomu neřeknu.

Členům družstva stále opakujete, že peníze dostanou, kdy to tedy přesně bude?

Až dostane družstvo peníze, tak my je potom můžeme rozdělit.

Jejich peníze ale nedoputovaly firmám, které domy staví. Domy se stavěly z jiných peněz. Takže kdo by vám teď měl ty peníze dát?

No to já nevím, to se mě ptáte na křišťálovou kouli, to se zeptejte pana Davida Trešla, kam ty peníze posílal. (David Trešl působil od roku 2017 do roku 2019 ve vedení družstva, pozn. red.)

Stále jste mi ale neodpověděl, kdo by měl družstvům poslat peníze, které téměř dvě stě členů investovalo.

Asi je dostaneme od toho, kdo je družstvu dá.

Poznámka: V textu jsme upravili odstavec týkající se trestního oznámení podaného Tomášem Horáčkem. Doplnili jsme přesnou citaci z tohoto trestního oznámení.

Reklama

Související témata:

Doporučované