Hlavní obsah

Podvod, který tu nebyl desetiletí. Kadeti slavného West Pointu v podezření

Foto: Profimedia.cz

Kadeti vojenské akademie ve West Pointu během přehlídky v srpnu 2020.

Reklama

Největší skandál za posledních několik desetiletí otřásá prestižní americkou vojenskou akademií West Point. Více než sedmdesát studentů mělo podvádět u zkoušky, při níž měli „sdílet odpovědi a dopustit se tak stejných chyb“.

Článek

Distanční výuka jako příležitost k podvodu. Celkem 73 kadetů americké vojenské akademie ve West Pointu bylo podle americké veřejnoprávní stanice NPR chyceno během květnové zkoušky při podvádění. Podle pedagogů a instruktorů akademie, kteří o skandálu v pondělí informovali, jde o největší podobný incident od 70. let minulého století.

Květnová zkouška z matematiky probíhala kvůli pandemii covidu-19 distančně. Toho měli studenti podle podplukovníka a mluvčího akademie Chrise Ophardta využít a „sdílet mezi sebou odpovědi, a dopustit se tak stejných chyb“, informuje NPR. K podvodu se ze 73 podezřelých zatím přiznalo 59 studentů. Čtyři kadeti už podle stanice školu opustili, dalších osm pak tvrdí, že se nekalého jednání nedopustili, a čeká je slyšení před akademickou komisí. U dalších dvou studentů škola nemá dostatek důkazů o jejich provinění.

Studenti vojenské akademie se při začátku studia zavazují dodržovat místní kodex cti, výměnou jim pak škola nabízí kvalitní bezplatnou výuku a roční stipendium ve výši 10 000 dolarů (přes 210 tisíc korun). Právě proti kodexu se obvinění studenti provinili, ten totiž zní: „Kadet nebude lhát, podvádět, krást nebo tolerovat ty, kdo tak činí.“ Podle Ophardta jsou všichni kadeti, až na jednoho, studenti prvního ročníku.

Téměř všem, kteří se k podvodu přiznali, bylo povoleno zůstat na akademii pod podmínkou, že absolvují speciální program, řekl NPR Ophardt. Program má obsahovat pravidelná setkání s mentorem a hodiny výuky navíc, na univerzitě navíc setrvají v podmínce.

Podobná příležitost je ve West Pointu relativně nová, dříve byli kadeti vyloučeni při jakémkoli porušení pravidel. V roce 2015 ale akademie provedla změny v kodexu cti, nově tak instituce umožňuje druhou šanci, uvedl Ophardt. Ne všichni ale s druhou šancí pro provinilce souhlasí. Profesor práv Tim Bakken, který v akademii působí už dvacet let, nazval podvádění u zkoušky „otázkou národní bezpečnosti“. Společnost podle něj musí mít v armádní představitele důvěru, tu měl ale tento incident narušit.

Největší skandál na vojenské akademii ve West Pointu, mezi jejíž absolventy patří například bývalý americký prezident Dwight Eisenhower nebo generál George S. Patton, se odehrál v roce 1976. Tehdy se podvodu dopustilo 153 kadetů čtvrtého ročníku během zkoušky z elektrotechniky, píše BBC. V tomto případě ale všichni studenti buď sami studium ukončili, nebo je akademie vyloučila.

Reklama

Související témata:

Doporučované