Hlavní obsah

Podvodnice v Londýně vyměnila diamanty v hodnotě 125 milionů za kamínky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Promyšlenou a detailně naplánovanou lstí připravila rumunská podvodnice londýnské klenotnictví o sedm diamantů v hodnotě přes čtyři miliony liber.

Článek

Hlavní postavou případu rafinované krádeže, která se v londýnském luxusním klenotnictví Boodles odehrála v roce 2016, je rumunská podvodnice Lulu Lakatosová. Tu se podařilo dopadnout až loni na podzim úřadům ve Francii, odkud byla posléze vydána a nyní stojí před soudem v Southwarku.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

„Obžalovaná diamanty ukradla pomocí úskočného triku. Spiknutí, v němž údajně hrála nedílnou a ústřední roli, bylo velmi dobře propracované a naplánované,“ řekl žalobce Philip Stott podle webu The Guardian.

Podvodnice vložila diamanty do uzamčené tašky, kterou společně s majitelem obchodu Boodles Nicholasem Wainwrightem následně uložila do trezoru. Tam sedm diamantů mělo čekat na zaplacení.

Wainwright brzy po setkání s Lakatosovou pojal podezření a tašku nechal otevřít. Uvnitř vzápětí nalezl jen sedm malých kamínků. Uvedl to podle BBC soud v Southwarku, který případ projednává. Šedesátiletá Lakatosová údajně tašku s diamanty v hodnotě 4,2 milionu liber (125 milionů korun) v nestřežený moment vyměnila za identickou s bezcenným obsahem.

Celý příběh však gang, jehož součástí Lakatosová byla, rozehrál už několik týdnů před krádeží, kdy se skupina podle webu The Times vydávala za ruské investory a navázala kontakt s Nicholasem Wainwrightem, 73letým předsedou představenstva společnosti Boodles, luxusního klenotnictví založeného v roce 1798.

Wainwrighta tehdy oslovil Izraelec vystupující pod jménem Simon Glas, který chtěl diamanty zakoupit jako investici. Transakci muži dohodli po schůzce v Monaku, kde Glas Wainwrighta představil obchodnímu partnerovi, Rusovi jménem Alexander. Před dokončením obchodu investoři ale údajně vyžadovali, aby Lakatosová vystupující pod jménem Anna, klenotnictví Boodles navštívila osobně, aby diamanty ocenila.

V březnu 2016 tak Lakatosová do londýnského obchodu opravdu přijela. Wainwright ji dle své výpovědi společně s gemoložkou Emmou Bartonovou doprovodil do suterénní zasedací místnosti. Tam Lakatosová údajně prozkoumala a zvážila každý ze sedmi diamantů. Poté je po jednom zabalila do hedvábného papíru a vložila do neprůhledných krabiček, které si přinesla s sebou. Krabičky vložila do tašky podobné kabelce a uzamknula ji visacím zámkem.

„Když byla prohlídka hotová, pan Wainwright odešel nahoru, aby přijal telefonát od ruského kupce,“ řekla soudu Bartonová. Lakatosová tehdy vyčkala na moment, kdy se k ní Wainwright i Bartonová otočili zády a tašku s diamanty si strčila do vlastní kabelky.

Zamčenou tašku měla v kabelce dvě nebo tři vteřiny, na protest pozorné Bartonové ji ale položila zpět na stůl. Majiteli obchodu to přišlo podezřelé, okamžitě ženu požádal o nahlédnutí a „ujistil se, že kabelka je relativně prázdná a není v ní nic neobvyklého“. Taška s diamanty, která v ten moment již musela být vyměněna za falešnou, poté putovala do trezoru.

„Zdá se, že ji vyměnila za identickou uzamčenou tašku,“ řekl zástupce obžaloby Phillip Stott s tím, že Lakatosová po odchodu ze schůzky předala nějaký předmět jedné ze dvou žen, které si mezitím prohlížely nedaleké obchody Ralph Lauren a Cartier. Poté Lakatosová odjela s komplici do hospody, kde na toaletě odhodila přebytečné oblečení a vyměnila tmavý kabát za světlý.

Z Londýna záhy podle soudu odjela do Francie vlakem Eurostar, přičemž k opuštění země použila svůj vlastní pas. Ve vlaku ji doprovázela ještě jedna žena, čtyři další komplicové měli společně Británii opustit v pronajatém autě tunelem pod Lamanšským průlivem.

Následujícího dne společnost Boodles zařídila rentgen uzamčené tašky. Ten sice uvnitř ukázal kameny podobné diamantům, zaměstnance ale podezření neopustilo a rozhodli se tašku otevřít. „Uvnitř každé z neprůhledných krabiček byl místo diamantu malý kamínek,“ řekl Stott.

Lakatosovou, která pochází z města Saint-Brieuc v severozápadní Francii, policie zadržela v září loňského roku, poté ji francouzské úřady vydaly do Spojeného království. Soudní řízení zatím pokračuje, podle odhadů britských médií by mohlo trvat až tři dny.

Reklama

Doporučované