Hlavní obsah

Evropská unie přišla podle policie o 16 milionů

Policejní tiskovou konferenci přenášel Seznam živě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V přímém přenosu Seznamu Policie České republiky a Finanční správa v pondělí dopoledne informovaly o případu rozsáhlé hospodářské trestné činnosti v oblasti poškození zájmů Evropské unie.

Článek

Pardubická policie obvinila čtyři muže z poškození zájmů Evropské unie, podvodně získali 16,4 milionu korun. Dalších devět milionů vymáhá finanční úřad. Případ kriminalisté prověřovali a vyšetřovali zhruba dva roky.

Hlavní postavou kauzy je jednatel obchodní společnosti z Chrudimska. Přes další firmy nakoupil plnicí linky na stáčení chemikálií z větších do menších balení a stroj na vyfukování plastových lahví. Na tyto technologie získal evropské dotace. Ve skutečnosti však jednu starší linku již vlastnil, fiktivně ji prodal a vydával ji za novou, i když nikdy neopustila výrobní závod. Cenu druhé prostřednictvím řetězce jiných společností navýšil až sedminásobně.

Policie zajistila majetek zhruba v hodnotě způsobené škody. Obvinění ve věku 40 až 51 let jsou vyšetřováni na svobodě. Hrozí jim pět až deset let vězení. Jde o kauzu, kdy firma z Chrudimska podvodně vylákala z Evropské unie dotace ve výši 16,4 milionu korun. Zároveň se v případu řeší i daňové úniky.

Reklama

Doporučované