Hlavní obsah

Podvodníci zneužívají koronaviru. Nabízejí seniorům předražené roušky

Foto: Profimedia.cz

Podvodníci využívají nouzového stavu v České republice.

Reklama

Ochranných pomůcek je v současné době v Česku stále nedostatek. Toho využili podvodníci, kteří seniorům volají s podvodnými nabídkami.

Článek

Minimálně poslední týden se řada podvodníků snaží kontaktovat seniory s lákavou nabídkou: Dovezou jim ochranné pomůcky přímo domů. Podvodníci v úvodu řeknou, že jsou z lékárny a chtěli by seniorovi dovézt roušky nebo balíček ochranných pomůcek.

„Volali mi, že mi dodají roušky z lékárny, a pokud bych chtěla, tak mi dodají i balíček ochranných prostředků, myslela jsem, že se jedná o dobrovolníka. Když jsem se ptala na cenu, tak mi bylo řečeno, že to vyřešíme, až bude u mě,“ řekla Seznam Zprávám sedmdesátiletá seniorka Věra, která žije v Plzni.

Podvodné chování potvrdil Seznam Zprávám i lékárník Petr Mráz, který má lékárnu v Plzni. „Volalo mi pár mých klientů, kteří do naší lékárny chodí nakupovat, že jim někdo volal a nabízel jim roušky,“ vysvětluje Mráz. „Podvodníci seniorům tvrdili, že jsou z lékárny. A protože jsou daní senioři naši klienti, tak si mysleli, že jim volá někdo od nás, a ptali se mě, kdy jim budou roušky od nás doručeny, ale od nás je opravdu nikdo nekontaktoval,“ doplnil.

Na podvodné jednání zareagovala proto Česká lékárnická komora, která seniory vyzývá k obezřetnosti. „Velice nás mrzí, že současné situace využívají podvodníci k obelhávání těch nejzranitelnějších. Můžeme jenom doporučit, aby pacienti více než kdy dříve využívali kontakt se svou lékárnou. Tam, kde je znají a kde fungují dlouholeté vazby,“ napsal Seznam Zprávám Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.

Podle Kristýny Hypšové, viceprezidentky Asociace péče o seniory, je pro seniora složitější se v současné situaci vyznat. „Je to pro všechny nová situace, takže zvláště u seniorů je snadné vyvolávat pocit strachu tím, že je to nejdotčenější skupina,“ vysvětluje Hypšová.

Právě senioři tak mohou mít pocit, že jsou bytostně ohroženi, a jsou schopni dát za ochranné pomůcky velkou sumu peněz. „Když jim někdo řekne, že buď zaplatí 200 korun, nebo umře, tak si dovedu představit, že senior to zaplatí a spolehne se na někoho, kdo mu tvrdí, že mu zachrání život,“ doplňuje viceprezidentka Asociace péče pro seniory.

Vláda ve čtvrtek vydala nové opatření, podle kterého mohou senioři chodit do lékáren pouze od sedmi do devíti hodin ráno, řada seniorů si ale pro léky do lékáren nemůže dojít vůbec - ať už z důvodu nakažení novým typem koronaviru, nebo z jiných důvodů. Česká lékárnická komora proto pro seniory připravila vlastní návod, jak na dálku prostřednictvím dobrovolníků zajistit vyzvedávání léků.

Pokud seniorům chybí léky, měli by podle návodu poprosit nejprve své blízké nebo rodinné příslušníky. Pokud ale i oni nemohou léky vyzvednout, senioři by měli telefonicky nebo přes e-mail kontaktovat nejbližší lékárnu či charitativní donáškovou službu, se kterou se domluví na donášce potřebných léků.

Foto: Česká lékárnická komora

Jak by měli senioři postupovat, pokud potřebují donést léky z lékárny?

Reklama

Související témata:

Doporučované