Hlavní obsah

Podvrh v BBC. Televize přiznala, že v dokumentu falešně prezentovala život „stromových lidí“

Dokument BBC o životě stromových lidíVideo: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

BBC přiznala, že určité scény ze čtvrtého dílu dokumentární série Země lidí z roku 2011 byly zinscenované. Ukázalo se, že domorodci v domě v korunách stromů vůbec nežijí, postavili ho jen kvůli natáčení.

Článek

Britská veřejnoprávní televize BBC přiznala neautentičnost některých scén z osmidílné série dokumentů Země lidí. Konkrétně se jedná o část ze čtvrtého dílu o lidech žijících v korunách stromů v džungli na ostrově Nová Guinea.

Dokument ukazuje dřevěný stromový dům ve výšce asi 30 metrů nad zemí a prezentuje ho jako přirozené obydlí místního kmene Korowajů. Ti podle pozdějšího zjištění sice stavbu sami postavili, ale jen z podnětu filmařů. Ve skutečnosti Korowajové v takových domech vůbec nežijí.

Podvod se provalil během natáčení jiného dokumentu programu BBC Two Můj rok s kmenem dobrodruha Willa Milarda. Ten se vydal natočit dokument právě o životě Korowajů a ptal se na domy v korunách stromů. Domorodci mu ale řekli, že to nejsou jejich domy a že je postavili jen proto, že to po nich chtěli filmaři.

BBC se v prohlášení přiznala k porušení redakčních pravidel. Od roku 2011, kdy byl dokument Země lidí odvysílán, prý BBC zintenzivnila povinná školení o dodržování redakčních hodnot pro všechny zaměstnance.

Ještě v roce 2011 se BBC přiznala i k tomu, že některé záběry v dokumentu, na kterých dítě loví tarantuli, byly natočené ve studiu.

Reklama

Doporučované