Hlavní obsah

Podzemní poklady v centru Brna. První bude odhalen už za několik dní

Vizuálně lákavé podzemní dómy v centru Brna pocházejí z devatenáctého století.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už za několik dní se turistům v Brně otevře první z obřích vodojemů v centru města.

Článek

Když představitelé města v květnu ukázali „utajené“ prostory pod centrem Brna, strhla se lavina ohlasů. „Ozývaly se desítky lidí s tím, že by chtěly do unikátních staveb nahlédnout,“ popsal náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD).

Tři nepoužívané vodojemy pod Žlutým kopcem při ulici Tvrdého, které připomínají podzemní katedrály, chce město postupně zpřístupnit turistům. Už v tomto měsíci se první zájemci podívají do cihlového vodojemu se zaoblenými podlahami. „Je tam už vybudovaný potřebný vstup. U dalších dvou ještě přístupy potřebujeme dostavět,“ sdělil Oliva.

Správu prvního z vodojemů bezúplatně převezme příspěvková organizace města Turistické informační centrum Brno. Už v červenci tam zorganizuje komentované prohlídky ve spolupráci s badatelem Alešem Svobodou. „Očekáváme velký zájem. Lidé se budou hlásit na našich webových stránkách a informačních portálech. Termíny upřesňujeme, stejně jako kapacitu návštěv,“ uvedla mluvčí centra Adéla Nováková.

+5

Radní ve středu také schválili investiční záměr. „Projekt nám ukáže, co všechno musíme pro otevření všech tří vodojemů udělat,“ popsal Oliva.

Vedení radnice počítá s vytvořením speciálních prohlídkových okruhů. Návštěvníci by se tam mohli projíždět na vyhlídkových lodích. Uvažuje se také o speciálních výstavách, dobrodružných prohlídkách nebo videomappingu.

Město počítá s náklady ve výši několika desítek milionů korun. „Vodojemy postupně zpřístupníme lidem. Chceme to stihnout do dvou let. Věříme, že náklady se velmi rychle vrátí,“ dodal Oliva.

Zájemcům se také otevře doposud nepřístupný park v centru města. Postupně se také promění zahradní domek, který se má stát návštěvnickým centrem.

Vizuálně lákavé stavby z konce 19. století přitahují i filmaře z Hollywoodu.

Vodojemy pod Žlutým kopcem mezi ulicemi Tvrdého a Tomešovou pocházejí z přelomu 19. a 20. století. Vznikly podle projektu anglického stavitele Tomase Docwryho. Dvě ze tří staveb jsou z červených pálených cihel bez použití oceli, dřeva nebo železobetonu.

Tři objekty měly původně objem 20 tisíc kubických metrů a schraňovaly vodu z úpravny v Pisárkách. V provozu nejsou od roku 1997 a od té doby jsou nevyužité. Loni Ministerstvo kultury vodárenský areál prohlásilo za kulturní památku.

Redakce Seznam Zpráv se do nejstaršího z vodojemů dostala v květnu při speciální výpravě. Obří skrytý prostor byl předtím zabetonovaný a nepřístupný.

Reklama

Související témata:

Doporučované