Hlavní obsah

Podzim začal dramaticky, pokud jde o dovolené. Speciál o krachu Thomas Cook

Den v ekonomice, zpravodajský pořad Televize Seznam.Video: Tomáš Dušek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí ze světa byznysu z pondělí 23. září 2019.

Článek

Jedna z nejstarších cestovních kanceláří, britská Thomas Cook zkrachovala. Může takový osud potkat i české společnosti? I tomu věnovala televize Seznam pořad Den v ekonomice, který vysílá v každý všední den vždy od 19:10 hodin.

Tady je obsah jeho dnešního vydání.

Tradiční ikona mezi světovými cestovními kancelářemi se ze dne na den ocitla v likvidaci. V zahraničí zůstalo na 600 tisíc turistů. Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě. Ve světě zaměstnává asi 22 000 lidí. Služeb této aerolinky využívalo 19 milionů klientů ročně. Na dovolené s touto firmou v zahraničí bylo v okamžiku bankrotu zhruba 600 tisíc lidí, z toho 150 tisíc Britů. Britský úřad pro civilní letectví zahájil operaci na jejich záchranu. Jde o největší projekt svého druhu v mírové historii země. Vláda si objednala 45 letadel, které v rámci 64 letů svezou všechny britské občany domů. Britská vláda se tak svou novou leteckou flotilou stává pátou největší aerolinkou v zemi.

Na kolik je krach letecké stálice Thomase Cooka šokující? Na to v rozhovoru pro TV Seznam odpovídal místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Krach cestovní kanceláře Thomas Cook není dobrou zprávou ani pro jednoho z tuzemských miliardářů. Pavel Krúpa totiž před časem investoval do jejích akcií. Sám ale už předem říkal, že do extrémně riskantní operace dal jenom drobné – sto tisíc liber.

A ještě jeden pohled na krach Thomase Cooka. Jiří Hošek jako zpravodaj strávil v Británii šest let. Co pro Brity pád této firmy znamená?

Další události: Kellnerova premiéra či úspěch mladého Čecha

Skupina PPF slavnostně otevřela multifunkční halu O2 universum. První akcí v hale bude čtvrteční koncert skupiny Kabát.

Zavedení celních sazeb na automobily a dodávky dílů po brexitu bez dohody může znamenat zvýšení nákladů pro průmysl a v konečném důsledku i spotřebitele v EU a Velké Británii až o 147 miliard korun, uvedli ve společné výzvě zástupci evropských automobilek včetně českého AutoSAPu. V případě brexitu bez dohody začne na auta platit desetiprocentní clo. Vývoz aut z Česka do Velké Británie přesahuje 100 tisíc vozů ročně.

Čech Pavel Podruh se dostal do prestižního výběru výjimečných mladých osobností celého světa. Mezi šest držitelů titulu The Outstanding Young Person se z tisíců nominovaných prodral s projektem energeticky soběstačných domů a bateriovým start upem. V minulých ročnících se do podobného výběru dostali například John F. Kennedy, Bill Clinton nebo spoluzakladatel Apple Steve Wozniak.

Nejen Česko stojí na výrobě aut. V přepočtu na obyvatele nejvíc aut na světě vyrábějí Slováci. O víkendu slovenská továrna PSA po osmi letech ukončila výrobu první generace modelu Peugeot 208. Nahradila ji nová verze. Z výrobní linky u Trnavy sjelo milion a čtvrt kusů první generace Peugeotů 208.

Německý pesimismus láme rekordy. Podnikatelská aktivita v Německu v září poprvé za více než šest let klesla, v celé eurozóně se pak její růst téměř zastavil. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnila společnost IHS Markit. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Jak vypadá nejvyšší most na světě? Spojuje dvě horské provincie na jihozápadě Číny a stojí ve výšce 565 metrů nad zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované