Hlavní obsah

Pohádkové výnosy z investic: Jak nenaletět na finanční podvod

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Mnoho lidí stále věří v nereálné výnosy ze svých investic, čímž většinou naletí na podvodné praktiky.

Článek

Charles Ponzi, italský podvodník z dvacátých let dvacátého století, slíbil investorům 40procentní návratnost jejich investic během 90 dnů, přičemž úroky na běžných účtech se tehdy pohybovaly v jednotkách procent.

Vzniklo tak tzv. „Ponziho schéma“, nejstarší a nejběžnější typ investičního podvodu známý pod přezdívkou letadlo či pyramidová hra.

Ponziho schéma může mít jakýkoli tvar nebo formu v závislosti na vynalézavosti jeho zakladatele, který většinou společně s prvními investory vydělá nejvíce peněz. Typickým příkladem je poté okázalý životní styl, zatímco pozdější příchozí investoři nevyhnutelně přijdou o své vklady nebo o jejich většinu.

Investiční podvod: Ponziho schéma

  • Italský podvodník působící v Severní Americe Charles Ponzi (1882–1949) přesvědčil tisíce lidí, aby investovali do předplacených poštovních poukázek.
  • Ve schématu po něm pojmenovaném investoři svěřují své prostředky investičnímu fondu s vidinou vysokého zhodnocení a s nízkým rizikem. První investoři se vyplácejí z vkladů nově příchozích, nikoliv ze zisku z obchodování. To povzbuzuje další investory, aby do schématu vkládali nové peníze a větší částky. Přesvědčí i své okolí ke vkladu. Ve chvíli, kdy nejde najít nové investory, se schéma hroutí. Organizátor se snaží se ziskem zmizet.
  • Nebezpečí tohoto systému spočívá v tom, že se navenek jeví jako korporace s organizační strukturou, kancelářským zázemím, zaměstnanci a sítí finančních poradců. Především ale v tom, že dokud není omezen příliv nových klientů, společnost vyplácí klientům výnosy, případně jim poskytuje výpisy z obchodních účtů, a tím je utvrzuje v přesvědčení, že používá investičních nástrojů na tuzemském či zahraničním trhu, a jejich vklady se tak skutečně zhodnocují.

Zdroj: Národní centrála proti organizovanému zločinu

Pro příklady nemusíme chodit ani do zahraničí, a ani do hluboké minulosti. Stačí připomenout případy společností Growing Way či J.O. Investment, u kterých policie pracuje se stejnou hypotézou. Téměř totožný vzorec chování těchto společností a jejich manažerů přivodil škody v miliardách korun.

V rané fázi existence podvodného schématu většinou vyplácí zakladatel vysoké výnosy, jak bylo slíbeno, aby si vybudoval důvěru a přilákal další investory. Jakmile zásoba nově příchozích investorů nevyhnutelně vyschne a zakladatel již není schopen vyplácet slíbené zisky, začnou být vkladatelé nedůvěřiví a podezřívaví – a to právem.

Na to doplatil také Bernard Madoff, pachatel největší zpronevěry v dějinách USA. Škoda byla podle soudu vyčíslena až na 65 miliard dolarů. Madoff působil jako opravdu seriózní investiční bankéř, který byl dokonce i jeden čas předsedou americké burzy NASDAQ. Na jeho podvodné praktiky doplatily prestižní finanční instituce jako Société Générale či BNP Paribas.

Jenže v roce 2008 přišla finanční krize a investoři v obavách o svůj majetek požádali o výběr sedmi miliard dolarů. A spadla klec.

Za vším hledej chamtivost

Pořád zde zřejmě zůstává dost velká část lidí, jejichž finanční gramotnost je nedostatečná. A to v kombinaci s chamtivostí a snahou rychle a snadno vydělat připravuje půdu pro nepříjemné probuzení z investorského snu.

„Za 30 let mého působení na finančních trzích sleduji výrazně rostoucí množinu těch, kteří jsou poměrně sofistikovaní, co se týče investic, a kteří mají již bohaté zkušenosti nabyté vlastní praxí,“ uvádí pro SZ Byznys Daniel Gladiš, úspěšný český investor a zakladatel investičního fondu Vltava Fund. Podle něj existuje mnoho různých varovných signálů, aby se lidé podvodným fondům vyhnuli.

„Chamtivost však části lidem zcela zatemňuje mozek a oči. Nemyslím si však, že jsou v tomto Češi nějakou výjimkou a také si nemyslím, že se tento problém týká jen drobných investorů. Příkladů je ve světě plno,“ doplňuje Gladiš.

Lenka Rož Schánová, organizátorka České investiční konference, vidí též problém v chamtivosti, ale i v lenosti lidí. „Stejně jako funguje skvěle reklama na rychlé a bezbolestné hubnutí nebo zvládnutí angličtiny plynule již za pár hodin, lidé věří, že i takto snadnou cestou lze vydělat peníze. A to, zda je nabízený výnos skutečně reálný, či nikoliv, už nikdo neřeší,“ dodává.

„Domácí úkol v podobě přečtení si obchodních podmínek, porovnání výnosů s konkurencí či alespoň přečtení si několika referencí, je již příliš velká práce, do které se málokdo pouští. Nicméně si myslím, že tomu pomáhají i titulky v médiích, které neustále zmiňovaly rekordní výnosy na akciích. A proto nabízené 30% zhodnocení se v tomto kontextu pravděpodobně nezdá tak nereálné,“ dodává Schánová.

I podle ní se ale finanční gramotnost v Čechách postupně zlepšuje. Kromě zvyšujícího se počtu různých vzdělávacích kurzů, investičně zaměřených podcastů či vzniku nových investičních platforem.

Pokud se již člověk rozhodne investovat, je vhodné být velmi opatrný a dávat si pozor na některý z následujících varovných signálů:

Abnormálně vysoké výnosy

Nejviditelnějším znakem jakéhokoli investičního podvodu je příslib abnormálně vysoké návratnosti investice. Investorům je často slibováno, že dosáhnou mnohem vyšší návratnosti, než je tomu u jakékoli konvenční investiční příležitosti.

Garantované výnosy

Fráze jako „zaručené výnosy“ jsou podávány tak, aby u potenciálních investorů spouštěly zakořeněnou chamtivost. Nicméně u žádné investice není výnos garantován a i ta nejkonzervativnější investice s sebou nese určité riziko. Buďte podezřívaví ke každému, kdo vám slibuje jisté zhodnocení investice, obzvlášť na měsíční bázi.

Konzistentní nadprůměrné zhodnocení

Finanční trhy ze své podstaty v průběhu času rostou a samozřejmě také klesají, vaše investice budou odrážet tyto tržní výkyvy, je to v investování naprosto přirozené. Buďte skeptičtí vůči jakékoli investici, která slibuje trvale kladné a vysoké výnosy bez ohledu na celkové tržní podmínky.

Nejasný byznys model

Pokud čtete prezentaci společnosti a nerozumíte, jak vlastně s vašimi prostředky bude zacházeno, držte se raději stranou. Investiční plán by měl být srozumitelný a jako investor byste měl mít jasno, kde a jakým způsobem budou výnosy generovány. Podvodné investiční firmy se také vyznačují tím, že často používají složité finanční pojmy, kterým potenciální investoři nerozumí.

Přivádění nových investorů

Jak již bylo řečeno, přežití investičního letadla závisí na příchodu nových investorů, jinak se celé schéma rozpadne. Pokud jste nuceni nebo i slušně požádáni hledat nové investory nebo vám jsou za přivedení nového člověka nabízeny odměny, zpozorněte.

Prodlevy u výběru peněz

Pokud si nechce větší množství investorů vybrat své prostředky, Ponziho schéma funguje vesele dál. Pokud se tak ale investoři rozhodnou, podvodná společnost se často snaží zachránit situací tím, že investorovi nabídne vyšší výnos, pokud své peníze nevybere. Častým jevem je také delší časová prodleva, pokud si své peníze chceme vybrat. Na investory může být také vyvíjen tlak, aby své peníze reinvestovali zpět.

Tlak na rychlé jednání

Podvodné firmy jsou také definované tím, že vytvářejí falešný pocit naléhavosti. Investora vedou k přesvědčení, že dohoda platí pouze na omezenou dobu. Investiční příležitost je často zahalena tajemstvím a na investora je vyvíjen tlak, aby „jednal hned“, protože jde o příležitost jednou za život. Tlak na investování v určitém období je rozhodně cizí seriózním společnostem a zdravým investičním principům.

Jakkoli může být představa rychlého zbohatnutí lákavá a vzrušující, nejúčinnějším způsobem vytváření udržitelného bohatství je dlouhodobé investování prostřednictvím renomovaných a důvěryhodných společností, které mají prokazatelné schopnosti a jejichž manažeři se na sociálních sítích nechlubí drahými auty, hodinkami a balíkem hotovosti v gumičce.

Reklama

Doporučované