Hlavní obsah

Žhavá láva havajské sopky zablokovala lidem hlavní únikovou cestu

Sopka Kilauea nepřestává chrlit lávu.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Bouřící sopka Kilauea dál komplikuje život Havaje, tisíce lidí vyklízejí obydlí.

Článek

Láva z havajského vulkánu Kilauea během dneška podle očekávání zablokovala dálnici, která je hlavní únikovou trasou pro obyvatele pobřežních oblastí největšího havajského ostrova. Informovala o tom média.

Živel, který Havajany sužuje už třetí týden, podle záchranářů začal bezprostředně ohrožovat životy obyvatel.

Vymrštěný kus žhavého magmatu v sobotu vážně zranil muže, který pohyb lávy sledoval.

Láva ze sopky Kilauea trhá silnice:

Video: Reuters

Nyní se záchranáři obávají, že zablokuje hlavní únikovou trasu pro obyvatele pobřežních oblastí.

Hlavní silnici láva přehradí zřejmě už dnes v noci, pokud se její postup nezpomalí. Týmy záchranářů se snaží zprovoznit náhradní komunikaci, kterou zavalil vývěr magmatu v roce 2014. Mohutné buldozery odstraňují vrstvy ztvrdlé horniny v délce téměř dvou kilometrů.

Obyvatele ostrova a turisty, pro které je erupce Kilauey atrakcí, policie varovala před rychlým postupem valící se roztavené horniny, z níž mohou „vystřelovat” až několikametrové žhavé kusy.

Na několika místech láva vytvořila „fontány” vysoké až šest metrů.

V sobotu bylo z okolí sopky nuceně vystěhováno kolem 2000 lidí, tisíce jich navíc opustily svá obydlí dobrovolně. Havajská národní garda se podle Reuters připravuje na další evakuace.

Proudy magmatu podle vulkanologů putují i pod zemí a mohou proniknout na povrch i v místech vzdálených od kráteru sopky. Ten se v posledních hodinách znovu dvakrát probudil a vychrlil sloup dýmu a popela do výše tří kilometrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované