Hlavní obsah

Pohled za kulisy: Dění v Brně ukazuje, jak se v ANO bojuje o vliv

Foto: Profimedia.cz

Předsednictvo ANO se případem zrušených buněk začalo zabývat před Velikonocemi. Spor se vyřešil až dnes. Pomohla tomu mimo jiné domluva mezi synem Jaroslava Faltýnka a bývalým brněnským primátorem Petrem Vokřálem.

Reklama

Korupční kauza Stoka roztočila v ANO klasický mocenský souboj, které jsme v minulosti mohli sledovat u velkých stran ČSSD či ODS. V rámci hnutí jde zatím o nejcitlivější při od jeho založení.

Článek

Hnutí ANO sešláplo v Brně brzdu. Předsednictvo se rozhodlo revokovat své rozhodnutí ze začátku března, kterým kvůli korupční kauze Stoka zrušilo tři organizace - Brno-Černovice, Brno-Židenice a Brno-Starý Lískovec.

Na první pohled se může zdát, že jde o tři menší a nedůležité buňky, o banální při. Ve skutečnosti je celý spor zajímavý v tom, že dal nahlédnout pod pokličku dění uvnitř ANO.

Z analýzy Seznam Zpráv vyplývá, že v něm došlo na poměření sil v nejužším vedení hnutí a obnažil slabá místa Babišova subjektu ve voličsky velice důležitém regionu. Za dobu existence ANO jde o jeho největší vnitřní spor.

Sehnat důkazy

Hlavní manažer ANO Jan Richter vysvětlil krok předsednictva takto: „Zrušení těch organizací neproběhlo procesně správně, proto se předsednictvo rozhodlo usnesení revokovat. V očistném procesu v jihomoravské organizaci budeme pokračovat samozřejmě i nadále, ale celé to musí proběhnout správně.“

Spokojenost neskrýval advokát nespokojených vyloučených členů Radek Ondruš, který do centrály ANO ve čtvrtek dorazil - byť dostal předem informaci, že na předsednictvu nebude moci vystoupit.

„Tímto pro mě končí moje zastupování. Dále je to už individuální záležitost jednotlivých členů. Pokud bude v iniciativě paní Malá pokračovat a některé organizace chtít vyloučit, bude to muset protáhnout všemi stupni, až pak o tom bude hlasovat celostátní předsednictvo,“ řekl Ondruš Seznam Zprávám.

Jednání trvalo dvě hodiny za zavřenými dveřmi. Politici ze tří zrušených organizací dovnitř nemohli, teprve poté si od volebního manažera Richtera vyslechli ortel. „Nemohli se tedy vůbec hájit,“ řekl zdroj dobře seznámený s průběhem.

Podle dalších zdrojů redakce proběhlo jednání překvapivě v klidu. Pomohlo tomu i to, že předseda Andrej Babiš dostal doporučení od vnitrostranických právníků, kteří potvrdili, že procesně došlo při rozpouštění organizací k pochybením. Celkově pak mezi členy vedení hnutí zavládla obava, že kauza Stoka a vnitrostranické půtky jí způsobené budou oslabovat hnutí jako celek.

Co bude následovat nyní? Krajské jihomoravské předsednictvo má nashromáždit podrobné informace a důkazy o tom, že členové inkriminovaných buněk skutečně figurují ve zmiňované kauze Stoka.

Pokud by i nadále region vedený exministryní spravedlnosti Taťánou Malou trval na rozpuštění těchto buněk, dotčení členové by dostali prostor pro obhajobu - k čemuž na začátku března nedošlo.

Návrh by projednalo oblastní a krajské předsednictvo, které by následovala celostátní centrála. Tento postup by se opět odlišoval od březnové praxe, neboť tehdy předsednictvo ANO zrušilo brněnské organizace „šmahem“.

O této možnosti předsednictvo hlasovalo již během Velikonoc, na dálku, takzvaně per rollam. Podle informací Seznam Zpráv vedení návrh posvětilo, jenže se zaleklo možných dopadů - nesouhlas projevoval zejména místopředseda hnutí a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Takže nakonec se po Velikonocích zrušilo rozhodnutí, které rušilo rušící verdikt. O měsíc později už návrh předsednictvem prošel.

Co se v mezidobí změnilo?

Vokřál oslabil

Po celé dva měsíce se soupeřilo o vliv na jižní Moravě, která pro ANO představuje voličsky jeden z nejdůležitějších krajů. S iniciativou zrušit tři brněnské organizace kvůli kauze Stoka přišli na začátku března exprimátor Petr Vokřál a jeho blízká spojenkyně a šéfka regionu Taťána Malá. Jejich kritika mířila i na Jiřího Faltýnka, syna šéfa poslaneckého klubu, jehož jméno se ve spisu Stoka několikrát objevuje (byť není obviněný).

Tím se celý spor stal pro hnutí jako takové citlivým. Situaci pomohlo uklidnit to, že podle informací Seznam Zpráv se Faltýnek junior před několika dny domluvil s Vokřálem, že dočasně přeruší členství v ANO - do doby, než se kauza Stoka a jeho případná role v ní vyjasní, a s cílem, aby nadále nebyl hromosvodem kritiky. „Tím se upustil tlak,“ dodal zdroj blízký vedení ANO. Žádosti Faltýnkova syna ve čtvrtek předsednictvo vyhovělo.

Nakonec nedošlo ani na scénář, kterého se mnozí před schůzí předsednictva obávali. Hrozilo, že spor se vyhrotí do té míry, že Vokřál s Malou navrhnou zrušit celou brněnskou oblast.

Krajské předsednictvo v čele s Malou si už na startu týdne odhlasovalo možnost, že úplně zruší oblast Brno-město. Postihlo by to sedmnáct organizací a téměř dvě stovky členů. „To by znamenalo, že založení nové buňky hnutí by bylo právě na paní Malé. S panem Vokřálem mohli poskládat úplně novou sestavu,“ řekl dobře informovaný zdroj. V úterý si zase Vokřál znovu nechal na mimořádném oblastním sněmu posvětit zrušení tří organizací. Čtyřhodinové jednání však provázela napjatá atmosféra.

Nakonec ani Vokřál na čtvrtečním jednání předsednictva v centrále ANO podle zdrojů Seznam Zpráv již proti přesvědčení většiny členů vedení - totiž raději spor uklidnit a revokovat svůj březnový verdikt - neprotestoval.

Dění kolem Stoky jej ale v posledních týdnech na jihu Moravy oslabilo. V příběhu kolem zrušení tří brněnských buněk šel od začátku proti většinovému názoru v předsednictvu, část sympatií měl ztratit především na jihu Moravy, neboť mnozí straníci jeho tvrdošíjnému přístupu vůči vyloučeným členům příliš nerozuměli. „Úplně zbytečně si nadělal spoustu nepřátel,“ komentoval nejmenovaný zdroj z vedení brněnského hnutí.

Vokřál je kandidátem ANO na jihomoravského hejtmana. Třenice kolem kandidátní listiny a neustále vyplouvající informace o figurování členů brněnského ANO v korupčním případu Stoka oslabuje nejen hnutí volebně, ale strategicky i Vokřála vzhledem k povolebnímu vyjednávání o sestavení krajské koalice.

Reklama

Doporučované